søndag 22. februar 2015

Huset på Kleiva

Mor har masse flotte fotografier fra Kleiva og disse har jeg kost meg med i dag før frokost. Mor og moster (87) er de to siste som ble født her og som fortsatt lever og som har minner om menneskene og livet disse fotografiene viser.


Jeg må skynde meg å få satt dem i system, og så må mor hjelpe meg med hvem de ulike menneskene er. Mor blir ikke akkurat yngre hu heller, 84 som hu blir i april.

I morgen må jeg ut å få tak i plastlommer som jeg kan ha dem i, så får mor hjelpe meg med å navnsette.

Veldig kjekt å se eksteriørfoto av husene her, umalte som de engang var, og vinduene og hagen og klesdrakten. På mange av fotografiene ser det ut for at de er i hverdagsklær. Og se den flotte kua! Har også funnet foto fra kammerset og stua. Veldig kjekt.

Litt av en skatt, ikke sant?! 


Jeg gleder meg!

torsdag 19. februar 2015

Avocadosalat med reker og sweetchilimajones



4 pers

1 pakke ruccolamix med isbergsalat
300 gr pillede reker
2 modne avocado i biter
Frisk basilikum, brukte to håndfuller


1 dl majones
4 ss finhakket rød paprika
2 ss finhakket sure agurker
4 ss sweet chili saus


Brød til de som kan spise det

NAM!





Eller rekecoctailmedthousandislanddressing som det het på 80-tallet ;) litt spicy versjon dette da




Og nå er det jammen meg fredag! Ukas aller beste dag :) gooooo fredag

Denne flotte

fikk jeg av en venninne for halvannet år siden, det er den kraftigste orkideen jeg har hatt.

Blader, stilk, blomster, ja ALT, er så tykke og kraftige. Men tror det er en vanlig phalaenopsis.

Var spent på om den kom til å bli like fin ved ny blomstring og det ble den! 

Nå har den blomstret i 2 mnd, nydelig er den og er en fargeklatt mot mørket utenfor vinduet.


Orkideen er den eneste "potteplanten" jeg ikke er allergisk mot og de er jo veldig fine og dekorative når de blomstrer, så det står noen eksemplarer i det nordvendte kjøkkenvinduet i hilfigenheimen..

Og i dag er det torsdag! Ha en fiiiin torsdag, da :)


onsdag 18. februar 2015

Jepp, pizza til frokost

Den lavkarbopizzan er så god! Måtte bare lage den på nytt i går kveld ;)

Så da ble det DAB, melk og kald pizza til frokost kl 6 i dag tidlig, etter en våt morgentur med hundene..


Herlig start på onsdagen, ha en fin dag du også!





tirsdag 17. februar 2015

Retro DAB

I går kom den

Se så søt ❤️


Og snart flytter den til Huset på Kleiva


Kjempegod lyd i den pga treskrog.


mandag 16. februar 2015

Før og nå


Jeg vil ha tilbake den mosekledte bakken! Går det an å kjøpe mose på rull, tro?

søndag 15. februar 2015

Huset på Kleiva

I går da vi skulle på langtur var det hit vi dro. Måtte inn og ta noen mål på kjøkkenet. Det blir jo noen endringer på kjøkkenet i og med at det skal inn et mindre vindu i plassen for det store. Den gamle vedkomfyren skal forresten også inn igjen! Vi målte sist vi var her, men måla var på mystisk vis blitt borte..


Det ser virkelig ikke ut på det fine tunet vårt, men man kan ikke lage omelett uten å knuse egg sies det..


Se de traktorspora! Sukk..

Snekkerne har hatt et par andre oppdrag i vinter og så ble fjorden islagt og "sånn gikk no dagan", men etter vinterferieuka er over blir det fullt kjør i Huset på Kleiva igjen. 

Kjelleren er blitt så bra! Og nå gleder vi oss til nytt, større, byslag står ferdig, det gamle var i veldig dårlig stand. Det blir WC og bad her som før.. Men det blir ikke mønet slik det gamle var, det blir skråtak som på skuten på løa og skuten på eldhuset. Blir enklere å få malt mønet på huset også da :) Det har i årevis vært jobben ingen turte ta pga høyden. 


Lunsjpause ute på benken, spisebilder er alltid så fjonge ;)

Hahaha!

Sånn skråtak blir det på det nye byslaget, og se det rotet og kaoset, arrghh! 


Og her ligger det gamle byslaget, materialene var så morkne at det er et undet at vi ikke har trødd gjennom golvet! Blir et diger bål dette ;)


Nina herja vilt her inne i fjorden også og brygga til Olaf hadde fått seg en trøkk. 


Det var veldig høy vannstand og kombinert med bølger så var frykten at brua skulle forsvinne så den ble fortøyd i badehuset, haha


Naustet vårt, på andre sida av brua, må ha hatt vann langt opp over veggen, men det så bra ut inni.

Oppe på eidet var det en del snø


Men nede hos oss var dette alt, herlig å slippe snømåking!




Vi tok turen over Gullingen og Mosvatnet på vei hjem og der var det enormt med snø! Og med dette været ble det nesten fristende å finne fram skia. Haha, tulla! 

Tur / retur fjorden på en dag.. Det er mange timer i bil, ca 8, men Freia ligger i buret og sover stort sett hele turen. Flink vovve.

Sola er tilbake på Kleiva nå, den er borte noen uker hver vinter pga de høye fjella. 6 uker før jul og 6 uker etter jul.. Høres ikke så lenge ut når man sier det på den måten ;)

Takk for turen! 

Forresten; gjett hva vi fant i dag? Måla vi tok sist vi var der inne, hahaha! Er det ikke typisk?!


Eldhuset fikk "villmarkspanel" sist det ble fikset, ikke det fineste jeg vet, men det får være. Enn så lenge..

Wordfeud "og di"

Sønnen i huset gruser meg alltid i Wordfeud, og med grusing mener jeg minst med 2 hundre poeng. Vi spiller alltid med vanlig brett så det er ikke flaks. Jeg har til og med anklaget han for å bruke sånn jukseprogram :) Haha, så dypt måtte jeg falle før jeg kunne innrømme at jeg ikke var noe tess i Wordfeud.

Men så her i høst lå jeg endelig godt an i forhold til å vinne, jeg ledet en stund med over 1 hundre poeng. Og jeg VANT!


Med ETT poeng! Hahaha. Siden har jeg aldri invitert han på spill ;) Viktig å gi seg på topp!

Jeg har en annen jeg har spilt fast med i årevis, vi ble kjent via "inviter en ukjent" på spillet. For tre år siden avtalte vi å møtes i Kristiansand. Det var veldig kjekt og vi spiller og chatter jevnlig.

I dag spilte vi UAVGJORT. Hvor sannsynlig er det liksom?!


Nei, nå må Wordfeud få seg en pause og vi må ut og nyte godværet! 

Gooo søndag :)


lørdag 14. februar 2015

Ut på tur

Nydelig vær her i dag og vi skal på langtur med termos og pølsetermos i sekken. Freia har også matpakke med :) 

Gamlemor Tinka er lånt bort til svigers i dag. 

Goooo lørdag

fredag 13. februar 2015

Knallgod lavkarbo pizza med blomkålbunn

I går ettermiddag: "Har så lyst på pizza!" Men så er det dette lavkarboopplegget da.. Har prøvd ulike varianter av lavkarbopizza tidligere og det smakte mye egg og litt hoppetau. Men fant masse skryt av pizzabunn med blomkål.. Blomkål.

Jeg må innrømme at jeg var rimelig skeptisk til å lage pizzabunn av BLOMKÅL, men du verden så godt det ble. Og ingen blomkålsmak!


Oppskriftene jeg fant inneholdt alt fra ett til tre egg.. Og cottagecheese og andre ting. Jeg bestemte meg for å prøve med ett egg og bare ost. Funka som bare det!

Kjørte et blomkålhode i kjøkkenmaskinen til det var finhakket, veldig finhakket. Nærmest som en pasta.. Raspet opp lik mengde ost. Blandet dette sammen og blandet inn ett egg og salt og pepper.

Strøk deigen ut på et bakepapir på stor stekeplate og satte den inn i forvarmet ovn på 200 grader og lot den stå 20-30 min til den var blitt gyllen og fin

Så tok jeg den ut og la på tomatsaus og ønsket fyll og ost og krydder og satte den inn igjen til osten så ordentlig smelta ut.



Og pizzaen smakte helt fantastisk! Ikke blomkålsmak i det hele tatt! Skal definitivt lages neste gang pizzasuget kommer over oss.

Vi mumset i oss nesten alt, men det var et par, tre stykker igjen og ett av disse ble frokost! 

Jeg elsker jo kald pizza med melk til, og denne var helt på høyden med vanlig pizza! Nam!



torsdag 12. februar 2015

Mer radio

Jeg fikk penger til bursdagen min som har ligget på vent til det rette "objektet" dukket opp.

Etter intenst søk på nett har jeg innsett at jeg nok en gang kjøper "yesterdays news" ;) 

Ting må oppdages og modnes, sånn er det bare. Og "made in Kina" er uaktuelt

I går kveld ble denne søte min:



en pastelgrønn Roberts DAB, rapportene fra fjorden (og nabofjorden!) tyder på at DAB er tingen :)

"Den med blomstene" ble utsolgt "for over ett år siden" 

Jaja.. 

Den pastellgrønne er vel bedre brukandes for guttene i familien også.. Tihihi.

Men den er MIN, altså. 



onsdag 11. februar 2015

Roberts DAB

Vi har nettopp hørt at DAB funker som bare det inne i fjorden.

Når vi skal inn neste gang skal vi ta med DAB-radioen for å teste om det gjelder også i Huset på Kleiva.

Tenk for en luksus, skurrefri radio!

Og hvis det funker, skal jeg kjøpe meg en retro radio, en slik vil passe supert i huset der alt har gått ut på dato

Se så fin!



Tror forresten at bestemor også hadde valgt den. Made in UK

mandag 9. februar 2015

Kylling i karri

Begynner med å si NAM!

600 gr kylling skives
1 løk finhakkes
Og stekes i olje/smør til kyllingen er blitt hvit

1 kinesisk hvitløk presses
2 ts karri
1 ts gurkemeie
(evt 1 ts chillipulver)
Has oppi sammen med
1 boks kokosmelk

Kok opp og la koke mens du snitter opp en halv rød paprika og renser 200 gram aspargesbønner, bruk sukkerertbelger dersom du ikke syns grønne bønner er noe særlig. 

Kok evt basmatiris til og et dryss frisk koriander (evt persille) over ved servering


søndag 8. februar 2015

Korrekt antrukket til enhver anledning

Rune bruker aldri flightsuiten når han flyr, tror han syns det er litt kleint. 

Han tok den på bare til ære for fotografen, tror faktisk aldri den har vært i noe fly sammen med Rune ;) Jålebukk har han jo aldri vært!

Her om dagen sydde jeg velcro på patchene slik at han kan være korrekt antrukket til enhver taildragger han skulle komme til å fly - om han skulle velge å ikle seg "one-piecen" da..
Masse kule merker, ikke sant? Jeg ville jo valgt å sy på alle rundt forbi på flydressen, men det var feil tenkt ;) 

En taildragger er forøvrig et halehjulsfly. Vanligvis har fly nesehjul og "støttehjula" bak. På de flya Rune syns det er morsomst å fly er det omvendt :) 

Halehjulsfly er litt mer utfordrende å håndtere da de er beryktet for å kunne groundloope. Det vil si at de overrasker piloten med å stupe kråke under landing dersom vedkommende pilot ikke er aktpågivende nok.. Morsomt! This airplane bite fools, står det på dashbordet i flyet til Rune, hehe. Han har enda ikke groundloopet, men det er visst veldig vanlig å få en slik opplevelse som halehjulsentusiast

Rune har nå drøye 400 flytimer på taildraggers og snaue 1100 flytimer totalt.  

"Flydressen HAR faktisk vært i bruk, på  vinterstid, da jeg fløy fallskjermhopping".. Jaja, hvis du sier det så 


Januarbursdager

Kom ganske skjeivt ut med bursdagshilsenene i år.. Får skylde på dårlig helse og elendig planlegging

Tre av "guttene" i familien har dag i januar + svigermor.. Hvor mange kort hadde jeg klare på dagene deres? Null! Niks! Ingen..

Å så får jeg så dårlig samvittighet.. Føler meg som en dårlig mor, søster, svigerdatter, tante.. Æsj!

Men da hjelper det med litt enkel figenhumor - jeg ble hvertfall i veldig godt humør av denne ideen ;)



Tihihi ;)









lørdag 7. februar 2015

Karbolave knekkebrød

Jeg blir så lei av (og tjukk av) glutenfrie knekkebrød, så fra januar av har jeg bakt selv. Karbolave. 


For at jeg skal huske oppskriften legger jeg den her. Hvis du får lyst å prøve: vær så god

200 gram solsikkekjerner
0,5 dl linfrø
1,5 dl sesamfrø
2,3 dl kruskakli
2 ss fiberhusk
1 ts salt


Bland godt sammen

Ha oppi 5 dl vann og la stå 5-10 min slik at fiberhusken får "virke". Fiberhusk binder sammen deigen slik hvetemel gjør.

Steketid 1 time, 130 grader i varmluftsovn, 150 grader ellers

Dekk 2 store stekebrett med matpapir

Legg en halv deig på hver plate og jobb deigen utover plata med slikkepott


Rut opp knekkebrødene før de går inn i forvarmet ovn. Jeg steker begge bretta samtidig. Hver 15 min bytter jeg rundt på bretta (og slipper ut damp). Ved første bytte har de seget litt utover, så da ruter jeg dem på nytt


De første gangene jeg bakte dem brukte jeg kjerner og frø som de er, men nå kverner jeg dem litt først. Blir bedre i munnen, men det er jo smak og behag.

fredag 6. februar 2015

Snøklokker

Snøklokker
Bærer bud om vår 
Når de sprenger seg gjennom frossen jord
"Her er vi" 
"Våren kan starte"


Fredag i dag :) et litt forsiktig hurra fra meg etter ei nokså ustrukturert arbeidsuke, det skal bli herlig med helg nå

torsdag 5. februar 2015

Ung kokkespire


Brodern er en superflink kokk! Han begynte tidlig å hjelpe til på kjøkkenet hjemme. Han lager de fleste middager i heimen. Heldig konemor der i huset, gitt

Mulig det ble litt gris å klin når han var kjøkkenhjelp? Her er han hvertfall kun iført helsetrøye og unnik ;) og sjekk konsentrasjonen over miksmasteren! Er det syltetøy som lages, tro?

Et fantastisk motiv, bare måtte bruke det på kort til bursdagen hans. Bakgrunnen lagde jeg for ørti år siden, med sjablonger og colorwash. Hvertfall gris og klin

onsdag 4. februar 2015

Sjokkis

Ikke mye godis å få kjøpt når man er allergisk mot så mangt.. I helga ble jeg skikkelig fysen på noe godt og støvsugde skapene for ingredienser! Ikke mye spennende å finne, for jeg hadde allerede tatt runden, to, tre ganger ;)

Disse er enkle å lage og gode på smak og bare 4 ingredienser trengs + litt vann..


1 boks kokosmelk (la den stå i kjøleskapet slik at "det tjukke" stivner)
200 gram kokosmasse
2 strøkne ss Sukrin (el sukker om du tåler det, men da blir karboinnholdet betraktelig høyere også)
100 gram mørk sjokolade
4 ss vann

Smelt det tjukke fra kokosmelka i en kasserolle og rør inn kokosmasse.
Kle ei form (ca 20x30 cm) med plastfolie
Og trykk kokosmassen jevnt nedi.
Sett forma i frysern 1 time


Smelt sjokolade over vannbad og rør inn litt vann for å tynne ut sjokoladen litt

Rut opp kokosmassen i passe munnbiter og dypp bitene i den smeltede sjokoladen, sett dem på et brett dekket med bakepapir i kjøleskapet. 

OBS: Sterkt vanedannende. Skynd deg å frys dem før du eter opp alle ;) og ta opp en bit eller to når godtesuget melder seg

Det som er nærmest å sammenligne med smaksmessig er Bountysjokoladen til Nidar, den har ca 57,8 gram karbohydrater pr 100 gram

Disse har mørkt sjokoladetrekk og bare 10 gram karbohydrater pr 100 gram. Jeg lagde 30 biter, det blir 3 karber pr bit..

Må ta en til..