torsdag 31. desember 2015

Nyttårsaften

Foreldrene til Rune kommer i kveld og det gleder vi oss over. 

Svigermor har hatt kreft i flere former de siste årene og i fjor ble det funnet kreft i den ene lunga. 

Hu var på Haukeland før jul i fjor og fikk strålt den ondarta svulsten, etterpå har det vært fredelig, lite vekst og formen har stadig blitt bedre. 

Svigermor har alltid vært glad i håndarbeid og strikking spesielt og hu er kjent i nabolaget for sine flotte arbeider. Vi er heldige og blir stolte eiere av gensere, lubber, votter, luer, halser og skjerf. 

Til jul de to siste åra har hu fått Kofteboken og Kofteboken 2

Hu analyserer mønstrene og garntykkelse og ser dem for seg på pinnene, og hu kjenner det kribler i strikkelysta :) Veldig fint å høre

Svigerfar ble blåst av sykkelen i sommer og fikk splintra (!) lårhalsen, visstnok en ekstremt sjelden hendelse.. 

For tre uker siden opererte han ut stålplata som holdt beinsplintrene sammen og lille julaften kjørte han bobil med svigermor som sidemann til Bergen for å besøke datter med samboer og tre barn

Så i kveld skal vi feire de spreke 80-åringene! 

Til forrett blir det hvitløksmarinerte reker og spekeskinke i rømme med vårløk og dill, gratinert med manchego
Og den sabla gode (langsteikte) kalkuna til middag
Desserten hopper vi elegant over (tror forresten ingen av oss greier hoppe etter kveldens måltid..)


Men seinere i kveld kommer en sort hemmelighet på bordet, med kaffe og avec

Og bobler ved midnatt

De har tenkt å ta drosje hjem ;-)

Ute mørkner det og folk har allerede begynt å sende opp raketter, Tinka er blitt døv på sine eldre dager og blir ikke redd lenger og Freia bryr seg ikke. Hu er redd for det meste, men skuddredd er hu heldigvis ikke

Det blir en fin kveld sammen med mann, barn, hunder og svigers :)

Ha en trygg feiring - takk for det gamle og godt nytt år

onsdag 30. desember 2015

Kan du sende mæ rægan?

Dette var altså hovedbudskapet i en av de morsomste sketsjene på TV på 2000-å-noe tallet

Dette bildet er tatt i dag, tror Tinka ønsker at Andreas sender henne "rægan"


Hu spiser dem med rogn og skall å alt. Freia derimot, kan kun spise pillede reker med chili, hvitløk og lime :-)

The beauty is in the difference

Ying og Yang

30. desember

Det blåser godt, storm i kastene, men for en gangs skyld regner det ikke

Himmelen er helt fantastisk nå, se:


Måtte ut på garasjetaket og fotografere..

søndag 27. desember 2015

Og så kom det snø


Tinka har akkurat laget engel i snøen ;-)

Snøen forsvant ila noen timer, dessverre

lørdag 26. desember 2015

2. Juledag


En svipptur innom Stavanger sentrum gav dette motivet.. Ikke plass til mye mer lys på den husfasaden

fredag 25. desember 2015

1. Juledag


Ny dekor på spisebordet til frokost i dag. Grov rødbrun linløper, et gammelt bulkete og sprukket kobberfat fra min fars side med kubbelys og kongler og gips- og papirtrærne vi lagde på juleverkstedet. Rustikt og fint

torsdag 24. desember 2015

Julaften morgen


Spennende lukter i noen av julegavene under treet

onsdag 23. desember 2015

tirsdag 22. desember 2015

Snø i Nisseland

Det meldes om gode snøforhold i Nisseland, dammen er frosset og trygg for ferdsel. Smånissene koser seg på ski, kjelke og SYKKEL. Og utedassen er klar for bruk

Nissefar holder på med vedhogsten og gamlenissen er klar til å pynte innomhus med ei grankvist og gaver. Nissemor står i døra og ser etter katten
Den fløy etter ei mus og nå er begge på  taket.. Feiernissen melder om god trekk og lite sot i pipa

Nisseonkel har vært i granskauen med mat til rådyra, så nå kan jula bare komme

.. Var vi bare like klare og julestemningen like til stede ..

søndag 20. desember 2015

God.. ehh gris?!


Jaja, får satse på at den er det da ;-)

                          ~*~

Og apropos gris, ribba ligger til mørning. Gleder meg til ribbe julaften

lørdag 19. desember 2015

Mmm, torsk

Verdens enkleste og beste torskemiddag, smaker like godt mandag som lørdag

Torsk i biter legges i ildfast form
Dryss over salt og pepper
Litt sitronsprut over
En purreløk i ringer
En pakke småtomater
En liten fløte

200 grader i 30 min

Kokte poteter til

Julestria er i gang!

NÅ har jeg endelig fått roen og har gått i gang med gaver, dekor av pepperkaker og laging av julekort. Rune er med og hjelper og da ordner det seg, vettu
Pepperkakene tok jeg meg av før han sto opp i dag, julekorta var han med på i går kveld og da gikk det unna, gitt :)
I år fikk jeg ham endelig med på å bare sende kort til de vi får fra + tante og onkel, så da blir det bare ca 20 mot ca 40 tidligere år
Fikk avgårde gavene som skal sendes i dag, to dager etter frist, men det går nok bra!
julekorta kommer nok ikke i posten før mandag da..

I kveld kommer sønnen hjem til jul. Blir fint
Nå skal jeg hente opp julepynt fra boden.. Fiiiin lørdag ønskes

onsdag 16. desember 2015

Pepperkaker

Jeg må jo bruke opp den glutenfrie deigen jeg arva ;-)


Fant de gamle kakemannformene innerst i skapet (trodde egentlig de var kasta..) så da ble det stjerner, måner, griser, trær, reinsdyr, hjerter og mann og konekaker

Supert med sånn liten deig, 400 gr, blir ca to bakebrett med kaker, gjort på en time med kjevling og steiking og oppvask, herlig

Melisglasur kommer på i morgen, kanskje..

Har mest lyst å sove - hele døgnet, men det er jo snart jul og mye som må fikses, kanskje på tide å begynne.. I morgen, kanskje..

Tror ikke det blir sendt julekort i år.. Og gaver har jeg ikke ofret en tanke ennå..

Hmm..

søndag 13. desember 2015

Førjulskos - del 2

Det var en merkelig smak i de brente mandlene jeg lagde på tirsdag, mersmak, så i går måtte jeg lage nye ;-)


600 gr mandler
1 dl vann
225 gr sukker
1,5 ts vaniljesukker
1 ss meierismør

Først rister jeg mandlene i steikeovnen:
Legger dem på bakepapir på en langpanne i forvarmet ovn på 200 grader i 7-8 min

Så koker jeg opp vann, sukker og vaniljesukker i ei jerngryte og lar det koke 3-4 min

Og så skruer jeg ned varmen på plata til litt under middels og heller mandlene oppi, rører i mandlene med tresleiv, hele tiden, først blir de blanke og fine, 

så krystalliserer sukkeret seg


og så starter karamelliseringen, 


det tar opp mot 30 minutter og det er viktig å røre HELE tiden og IKKE falle for fristelsen å skru opp varmen for da kan mandlene bli svidde og DET gir ikke mersmak. Rør inn en ss meierismør mot slutten (for å hindre at de kleber seg sammen)

Hell mandlene tilbake på den bakepapirkledte langpannen. Bruk et par gafler for i skille sammenklistrede mandler. Når mandlene er avkjølt kan de helles på glass og plasseres på en hylle utenfor rekkevidde :-)

Denne oppskriften gir 2 fulle Norgesglass og en smaksprøve til kokken

Lykke til og god søndag ønskes.

Nå skal kalkunen jeg steikte i går deles opp, det skal kokes kraft og så skal det fryses i porsjoner.



Seinere skal jeg besøke mor og hjelpe henne med manikyr og pedikyr. Og så skal det trenes, hu må lære seg å bli trygg til beins, trygg og sterkere

lørdag 12. desember 2015

Kalkundag

Vi må ha kalkun i jula og siden vi liker å gjøre den ferdig i god tid før jul så blir det samme oppskrift/metode i år også

Det er veldig greit å ha alle ingredienser klart på forhånd og å ha dagen fri, for dette tar maaange timer



En kalkun på 5-6 kilo 

To syrlige epler

En pose steinfrie svisker

To sitroner

Krydderblanding (link til oppskrift lenger ned på siden)

Meierismør

Stoppenål og husholdningstråd

Og plasthansker ;-)

Oppskriften har jeg lagt ut tidligere og det er stadig DENNE jeg bruker, den er superenkel og kalkunen blir utrolig god


Her ligger hu klar i langpanna, arme kroppen..


Og så syns jeg det er greit med en "kjøreplan" for å minne meg på hvor langt jeg er kommet i steikinga, hver halvtime skal det øses smør over, og de 4 første timene skal den stekes på 125 grader, de 4 neste 100 grader og alu.folie skal over den siste timen

Og med den planen kan jo f.eks Rune passe fuglen mens jeg er på julegaveshopping

Ha en fiiiiin lørdag

torsdag 10. desember 2015

Kortvarig førjulskos

Hvor POKKER tok de brente mandlene veien?

Tirsdag: to fulle Norgesglass

Torsdag: såvidt et halvt igjen 8-/

Farlig godt, ja :-D

tirsdag 8. desember 2015

Hvitløkssuppe m/røykelaks

Mmm! Må definitivt på "gjenbrukslista" og skal på menyen igjen i romjula


Fikk tipset fra en annen figen som hadde funnet den på godfisk.no

Byttet ut crème fraiche med laktosefri rømme og bakte grov foccaccia til

Tipptopptommelopp

Mmmmmandler - førjulskos


Det høljer ned, vi ble søkkvåte på tur i ettermiddag, tross regntøy. Må kanskje putte nytt regntøy på juleønskelista..

Hadde tenkt å ta en tur til sykehjemmet for å besøke mor, men ble så våt og kald at jeg valgte å bli hjemme.

Og så fikk jeg sinnsykt lyst på noe godt.. Lagde brente mandler for første gang på ørti år :) Det er farlig godt ;)

søndag 6. desember 2015

I dag


Julelysa henger ute til tørk etter å ha blitt utsatt for vann inne

I går kveld ville ikke Tinka ut på tissetur og det et jammen ikke rart. Det HØLJREGNA, det var som å stå i dusjen med full åpning!

Julelysa lå på golvet i kammerset, Tinka måtte tisse i løpet av natta og siden hu ikke kan åpne låste dører lot hu det stå til på kammersgolvet

Julelysa som er beregna for utebruk ble lagt ut i høljregnet og fikk spylt seg godt og hengt til tørk etter noen timer


Jaja, det gikk bra med hunden og lysa, golvbelegget skal ut snart uansett så det bryr vi oss ikke om


I dag bare MÅTTE vi være ute, Tinka liker fortsatt ikke regn og regnjakkene til hundene lå igjen hjemme.. Et godt og varmt håndkle ble satt stor pris på av en søkkvåt hund, hu la seg ned og nøt


Plukkte epler og tredde på hesjestreng og hang på løveggen sammen med kokosnøtter. Solsikkefrø i frødispensere. Småfuglene må også ha noe godt i desember


Og til slutt, brake i vasen på bordet på trappa


Hjemme i Stavanger i kveld blåser og regner det voldsomt, ikke mer enn vi kan tåle da.. I Egersund, på Vikeså og i Feda har man enda et utfordrende døgn foran seg. Vann er skummelt i store mengder

lørdag 5. desember 2015

Ekstremværet Synne

Det ble en våt fredag kveld og natt til lørdag, det sprutregna hele natta og med mye vind var det litt hufse, gitt

Da vi sto opp så vi at Synne hadde "demontert" gjerdet


Bekken ute i svingen var blitt enorm og her leter Freia etter en plass å komme over bekken. Den kom alle steder fra oppe i skogen og på værmeldinga meldes det at regnet skal fortsette å øse ned 8-/


Arbeidet skrider forsiktig fram. Hjørnekassene er kommet på, takrenner likeså og så er det masse snekkerarbeid som ingen ser. Under takutstikkene er det feks panelt og har blitt så fint.


og vinduskarmene inne er kommet på plass, lyst og fint! Til uka får vi bestilt 80 meter 130 mm profilerte lister til dører og vinduer etter mål av lister vi fant bak veggplatene i ståva


Rune fikk satt opp igjen den gamle utelampen og det er jammen bra med godt utelys i mørkna


God gammel lampe med porselenssokkel


Fikk rydda ute selv om det hølja ned uten stans hele dagen



Gjerdet kom på plass igjen og oppe i skårå vokser elver og bekker. Det er enormt som det buldrer i elva og bekker..


Tinka hater regnvær, men naturen kaller og da må hu ut.. Men nå vil hu inn!

fredag 4. desember 2015

Smak av jul


Og snø hele veien fra dalen og opp, kan det være snø på andre siden, snø på Kleiva? 


Snø var det ikke, men vi steikte ribbe i hybelkomfyren, gikk fint det. Med poteter og surkål og rødkål som tilbehør ble det smak av jul

Juletrær til dekorasjon

Mitt bidrag til årets juleverksted med venninnene; små snøtunge trær.. Fant "oppskriften" i Lev Landlig
Jeg liker veldig godt det rustikke og "uperfekte" så dette er et perfekt (haha) prosjekt for meg
Man trenger: 
telysmetallformer, 
blomstertråd (stiv, men bøyelig ståltråd)
Treperler
Eggekartong
Gips i pulverform
En plastboks å blande gips i
En spiseskje
Aviser
Saks
Nebbtang
Stjerner
Lag klart juletreføttene først: lag en spiral i ene enden på blomstertråden og bøy den til slik at den står av seg selv, plasser den oppi metallformen til telys

Klipp til eggekartongen slik at den ligner på de på bildet over

Bland til gips, fyll gips i metallformene med en skje, sett nedi foten.

Dypp eggekartongtrærne i gipsen og plasser på avispapir for å tørke

Jobb raskt, gipsen størkner fort

Gips er et bra materiale å jobbe med, det blir lite søl og klin, betalte 39,- for en kilo, brukte 500 gr på alle disse trærne
Her står ørten trær og føtter til tørk
Tørkeprosessen fortsetter hjemme

Når trærne skal monteres, mål hvor langt ned på blomstertråden den nederste delen skal tres på, bøy til blomstertråden og tre på en treperle, tre så på den nederste delen. Mål til hvor neste skal
Monteres og gjenta. Klipp til blomstertråden og tre på en trestjerne
Fjern metallforma