mandag 28. november 2016

Visste du at

grønne poteter er giftige?
Kreftfremkallende faktisk

I dag kjøpte jeg Kerrs Pink eller skal vi heller kalle det Kerrs Green


3/4 av potetene i posen er grønne

:-(

På posen står det at de er "perfekt til sausemiddager", må ha på MYE saus da sånn at vi slipper å se at de er grønne..

De ligger i lystett pose, ble pakket for 7 dager siden på et pakkeri på Røyneberg i Sola.. De må jo ha vært grønne før de ble pakket! Fy søren så dårlig internkontroll hos Sørnes Potet og Grønnsakpakkeri.. 

Hobbyromrydding


Full flyttekasse med hobbyting donert til SFO her ute, kjekt for oss alle


søndag 27. november 2016

Ny globus

Vi har allerede en globus, men jeg har vært på jakt etter en til.. Globus med lys i er så fint!

Fine (gamle) eksemplarer med lys ligger på Finn.no for mellom 6 og 8 hundre.

Under dagens runde på Finn.no dukket det opp et potensielt "funn"

så fin ut og bare 150,-


Den ble kjempefin - etter en real vask..

Og selger forteller at den ble kjøpt fra et dødsbo i -66, så da er den hvertfall 50 år


lørdag 26. november 2016

Nytt golv på kjøkken på Kleiva

I går kom dette bildet fra snekkerne. Den ryggsjuke snekkeren var på beina igjen på onsdag og SE, nytt golv er lagt!


Breie flotte spita golvbord, fra et høvleri i Vinje i Telemark, i Suldal heter det forresten speta..

Gleder meg til å se det i rl, så nå må helsa bli bedre fort! 

Og så kan vi endelig få panelt og få opp kjøkkenbenk og slikt igjen, eller Rune kan.. Eg kan ingenting for tiden :-(






fredag 25. november 2016

Overforbruk

Trenger vi virkelig Black Friday?

Trenger vi å kunne kjøpe enda en ny flatskjerm, enda en ny mobiltelefon, enda en ny sofa, enda en ny jakke, 

når vi har både flatskjerm, mobiltelefon, sofa og jakke som er brukbare?

Nordmenn kaster 440 kilo "søppel" hver i året, det er over dobbelt så mye som vi kastet på 70-tallet.. Skremmende tall og det bare øker

For vi blir visst ikke lykkeligere av hverken ny flatskjerm, mobiltelefon, sofa eller jakke. 





JEG tror at lykken kommer dersom man greier å glede seg over det man har





Trenger forresten de fleste grønnsakene vi kjøper være innpakket i plast? To rødløk i plastnett? Paprika og brokkoli i plastfolie? Poteter i plastposer? 

Jeg vil kjøpe rødløk og paprika og brokkoli i løsvekt og poteter i papirsekker som vi kunne før.

Nå er det bare "innvandrerbutikker" som tilbyr uemballerte grønnsaker og de finnes ikke på alle gatehjørner.

Jeg vil kjøpe uemballerte grønnsaker på Joker, Kiwi, Mega, Meny, Spar og Rema! Det er nok plast i verden og grønnsakene bør vaskes før bruk uansett.






Og trenger man å bytte bil hvert andre år? Det er heller ikke særlig miljøvennlig. Nye biler gir mindre utslipp ja, men produksjonen er ikke så miljøvennlig i de fleste tilfeller..

Jeg har hatt samme bil i 20 år.. 







Nå nærmer advent seg, med adventskalendere stappfulle av Kinaprodusert dritt. Enda mer plast, enda mer forurensing. 







Og hva med bonuspoengsankerne, som flyr kun for å skaffe seg bonuspoeng.. Ok, de utnytter systemet, og da lurer jeg, trenger vi bonussystemet?







Pms i dag, tro?

Tja, men jeg syns dette overforbruket er ganske rystende! Jeg er daglig på Finn.no og ser folk gir bort helt nye møbler, flotte kjøkken, sykler, ja alt mulig.

Nordmenn har for mye penger.

Jeg blir så lei meg når jeg ser folk kaster gamle, flotte, skikkelige møbler og etterpå drar til Ikea for å kjøpe drittmøbler, som de etter 2 år gir bort på Finn.. 






Vi har et kjøkken som er over 30 år gammelt. Heltre eik. Skikkelig 80-talls. Vi innrømmer det, vi hadde lyst å kaste det. Kjøkkenet vårt trengte sårt modernisering! Men i stedet for å kjøpe nytt leverte vi frontene inn til lakkering, satte på nye håndtak og så malte vi veggflisene og fikk helt nytt kjøkken for 12000,- Et skikkelig stødig kjøkken som kommer til å overleve i huset vårt sålenge det er vårt. Vi elsker kjøkkenet vårt

Og vi er lykkelige. Selv med gammel bil og gammelt kjøkken og et hus sågodt som fritt for Kina- og Ikeadritt.

Men det er ting som er nesten umulig å finne produsert andre plasser enn Kina, falsk juletre bl.a. Der er nok Kina enerådende.. Er dessverre svært allergisk mot "noe" i bartrær, og juletre må vi ha! Så det ble Kinatre..

Jeg er ingen idealist, jeg står ikke på barrikadene, men jeg forsøker å være miljøgrei og skulle ønske at flere ble det!

Miljøgrei, et nytt ord i ordlista?

God grønn fredag!





onsdag 23. november 2016

Kleiva - helt original

Jeg lurer på hva mor og far tenkte at de moderne vinduene de satte inn på slutten av 70-tallet kunne gjøre for varmen i huset når huset ellers var helt (helt!) uisolert..

Tenk om vi hadde hatt de originale vinduene.. 

På bildet her er huset helt originalt med teglstein på taket både på hus og løe. Og  grønn vindusomramming rundt smårutete vinduer!

Veldig fint!


1972-73? 

En vakker lampe

Jeg har sikla på en slik lampe lenge.. Den er så utrolig fin! Sukk..

Den skal (kanskje) henge i hjørnet i ståva på Kleiva i stedet for disse to telyslyktene



Fikk sporingsnr fra selger i går, så nå er den på vei

tirsdag 22. november 2016

Firkantstykker


Disse er kjempegode!

Fant inspirasjon til oppskriften på Trines matblogg, veldig trygt å prøve hennes oppskrifter, de er ALLTID gode

600 gr siktet spelt
400 gr sammalt spelt
100 gr solsikkekjerner
1 ts salt
2 ts sukker
1/3 pk tørrgjær
7,5 dl vann

Har alt i Kenwooden og elter på lav fart i 5 min, legger på lokk og lar heve 1 time

Har bakepapir i langpanna og klapper deigen jevnt oppi der

Dekker med den andre langpanna og lar heve 1 time

Strør på masse solsikkekjerner og bruker pizzahjulet og skjærer deigen i firkanter, 24 stk



Stekes i forvarmet ovn, 200 grader i 25 min

Deler dem fra hverandre når de er avkjølte og fryser dem i en diger tupperwareboks og tar opp når jeg trenger det. Tines fra kald ovn, 150 grader varmluft på 15 min

Snart tid for en matbit kjenner jeg..



mandag 21. november 2016

Tilbakeblikk


Høsten 2014 ble huset satt på jekker og den gamle grunnmuren fjernet. Den var i dårlig stand og var blitt delvis presset inn pga naturfenomenet kjøving vinteren før. 

Det var masse vann i grunnen under huset og dette ble drenert vekk, ref grøfta

Store steiner ble borret og sprengt med kiler og håndmakt. Ny ringmur ble murt og nytt dekke støpt.


To år etter er huset isolert, bordkledt på nytt, nye vinduer er satt inn, i ferien i fjor ble det malt (gjenstår ei vindskie på byslaget og noe under takutstikket i "yttra brøste") og nytt tak er kommet på. Byslaget fikk ny takvinkel, ble noen kvadrat større og fikk plass til godt bad samt herlig overbygget uteplass. 

Hagen er gravd igjen og planert. Det oppbygde tunet mellom hus og løe ble murt opp igjen i ferien, det er sådd i og har begynt å bli grønt. Pipa er forlenget og inne i ståva er det kommet ny brannmur. 

Vi hadde håpet at snekkerne skulle begynne på kjøkkenet denne uka, men pga sykdom blir det ikke noe av.. Så da blir det vel i romjula som han sa, snekkeren, da han fleipet om det i sommer. 

Men, inne er ståve, byslag og bad 100% ferdig! 

Kammers er 50% ferdig (må male golv og få på plass lister langs golv og rundt vinduer, mangler elektrisk og så skal rundtømmerveggen lutes, med skikkelig lut denne gangen)

Kjøkkenet er ikke ferdig, der skal det legges nytt golv. Det som lå under 2 lag med golvbelegg er helt råttent og tåler nesten ikke tråkk.. Og så skal det settes opp smartpanel på to vegger, pipa må slammes og males, tømmerveggen males, ja alle vegger og tak må males, golvlister
samt lister rundt vinduene mangler og så må kjøkkenbenken på plass

I gangen er golvet og trappa malt og ingenting mer.. Der mangler det lister rundt vindu og golv og tak og så må vi få ei dør på plass under trappa. Men først må det males. Tipper vi tar golvet og trappa en gang til.. Så egentlig er ingenting ferdig der heller

Kjelleren tenker vi ikke på nå, men der skal verkstedet til bestefar ligge der det lå.. Må opp med vegger og dører og ny ovn

Under terrassen skal vi grave ut og bygge midlertidig vedlager mens vi renoverer løa, den ser bra ut, men er i dårlig stand. Eldhuset trenger også omsorg, ser taket på dontehuset skulle blitt fikset litt på.

Og så må vi få opp gjerder igjen og plante flere frukttrær, det er 4 færre trær i hagen nå enn for 4 år siden..

Vi har noen timer med arbeid foran oss i 2017 også, ikke at jeg tror at vi rekker alt dette i 2017, altså.. Nå må bare helsa komme seg!

Og så får jeg klone Rune! Haha

God morgen

Kl 2: Har sovet tre timer, smertene tiltar, påtide å endre liggestilling.

Kl 3.30: Må på do

Kl 4: Får ikke sove

Kl 5: Kroppen skriker at den ikke orker ligge lenger, smertene er så voldsomme, endrer liggestilling for ørtende gang siden kl ett

Kl 7: Vekkerklokka ringer og det første Rune spør om er "har du fått sove i natt?"

Kl 7.15: Spiser vi frokost i lag

Kl 7.45: Drar Rune på jobb

Kl 8.30: Drar jeg til et turområde hvor jeg slipper å ha Freia i bånd. Armene mine er så vonde.



Kl 10: Er helt utslitt og må hvile, ticsa tiltar og dobbeltsyn gjør rettskriving vanskelig, men smertene er mindre pga at kroppen har vært i bevegelse.

Kl 11: Spiser et stykke brød

Kl 12: Hviler, men får ikke sove

Kl 13: Hviler fortsatt, uten søvn

Kl 14: Tar en runde rundt i huset og ser om det er noe som må gjøres, men orker ikke gjøre det likevel. Hvis formen er bra prioriterer jeg å besøke mor på hjemmet

Kl 15: Hviler, fortsatt uten søvn

Kl 16: Sovner

Kl 16.30: Våkner med ett rykk når Rune kommer fra jobb

Kl 17: Blir med på tur hvis jeg føler meg i stand til det

Rune handler og lager middag

Og så tar jeg meg enormt sammen og er glad og sosial til lufta går utav meg og jeg sjangler utmattet til sengs kl 23

Og sånn går dagene! Skremmende 2 mnd sykmeldt. NAV truer med å ta fra meg sykepengene nå hvis jeg ikke prøver å jobbe litt, det er ganske fortvila "Uspesifikke symptomer", husker du kanskje?

Arbeidsgiveren min sendte meg forresten oppsigelse for noen uker siden, men det er en annen historie - en annen dag..

Nå må jeg hvile sånn at jeg greier å komme gjennom denne dagen







lørdag 19. november 2016

Pizza-pizza

Da vi bodde i Tromsø begynte mor plutselig å lage noe som hu kalte for pizza. Pizza!

I dag elsker alle pizza

Men på 80-tallet..


Når man e vokst opp med kjøttkaker, svinekoteletter og tørrfæsk så er det ganske spesielt å plutselig måtte forholde seg til noe som kalles PIZZA, som pissa liksom..

Italiensk, sa mor! Italiensk, tenkte eg, kf?  Eller wtf som vi sier i dag (kf betyr forresten "ka farsken") Kati begynte mor å interessere seg for Italia?!

Eg va (og e) ei ganske bestemt dame og smakte ikke på pizza før jeg var 14!

Og jeg fikk ikke noe annen mat, hvis jeg ikke ville ha det som bordet bød, så måtte jeg greie meg uten mat! Mor og far og bror nøt pizzaen med stor appetitt, jeg smurte meg noen (veldig gode) Wasa knekkebrød med Sjokade!

Men etter at eg endelig smakte på pizzaen til mor.. Ja da angra eg hver dag etterpå - for at eg ikke smakte på pizzaen allerede da jeg var 11

Pizza! Jeg elsker pizza!

Har brukt mors oppskrift siden dengang! Den er så GOD!

Men jeg elsker ALL pizza, det beste jeg visste var å smake på andres hjemmelagde pizza. Pizza sier noe om dem som lager den

Ei venninne i barneåra i Tromsø lagde den i kakeform, som ei kake, altså, med masse (virkelig enormt mye!!) løk i ringer og den måtte stekes i ca 57 minutter, kan ikke huske at det var kjøtt eller tomatsaus eller noe på den, men smaken glemmer jeg aldri! 

Den var salt og søt og sødmen i langstekt løk er en av de beste smakene jeg vet den dag i dag.

Ble plutselig glutenintolerant i 2010 (pga borreliose), så det ble en periode med testing av glutenfri bunn, blomkålbunn og et par andre varianter. Alle gode.

Men så "fant" jeg ei som heter Ingvild. Hu har en superfin blogg som jeg titter innom støtt ( http://skattar.blogspot.no ) Hu ba meg prøve speltmel.

Og jeg tåler spelt! Ohh lykke! 

Så nå lager jeg pizzabunn av spelt og den er supergod!

Og her kommer oppskrift (til 4 pers) bruk gramvekt

320 gr spelt
10 gr salt
5 gr tørrgjær
2 ss olivenolje
1 glass vann ( el 2 dl )

(Jeg bare slumper, så kanskje jeg lyger når jeg angir vekta på salt og gjær, drysser bare over litt av begge.. Men mel og vannmengden stemmer hvertfall)

Bland sammen alt (skal bli en bløt deig) og la heve noen timer under lokk (jeg legger en tallerken over deigbollen)


Den skal altså være bløt!


Varm pizzastein ( vi har en skiferstein ) i ovnen 1 time på max varme før vi begynner å steike


Legg en klatt deig på et bakepapir og dra den utover med slikkepott


Legg på ønsket fyll


nå bruker vi ikke mors oppskrift lenger, men tomatsaus, choritzo og mozzarello (og basilikum når den er ute av ogn!)


Og steik i 5-7 minutter (ikke 57!)


Strø på frisk basilikum, skjær i passende biter og spis! Det går så raskt at vi spiser ved komfyren!

Og i morgen har vi deig til to pizzaer til - til lunsj


fredag 18. november 2016

Gjenbruk av gardiner

Disse gardinene hang i kjøkken/spisestue i byhuset da vi kjøpte det for 22 år siden. Vi brukte dem ei stund, men vi liker i grunnen byvinduene våre best uten gardiner.. 


For 3 år siden ble de hengt opp i stue og kammers og kjøkken på Kleiva og sammen med hvitmalte vinduskarmer (som var brune!) gjorde det noe med lyset og stemningen i rommene.

Nå er planen å bruke dem på 3 av soverommene på lemen, men de er litt for lange.. Rune har målt og funnet ut hvor lange de skal være og må vel ta symaskinen fatt selv om de skal bli ferdig noengang?! Jeg blir sliten bare av tanken på å sy noe som helst.

Men nå er Tysklandstur nærmere enn noen gang, så kanskje gardinene blir ferdige i februar allerede?!

I dag er det fredag, sola skinner innimellom regnbygene og jeg hadde trengt en luftetur, men får hvile litt først.. Må alltid hvile litt først 


torsdag 17. november 2016

Lys i mørket



Dramatisk himmel over Flatholmen i dag

onsdag 16. november 2016

Utsikten ut kjøkkenvinduet nå


Det har ligget et grått og vått lokk over oss i dag.

Men akkurat nå før sola skulle ned, åpnet skylaget seg og slapp inn litt sol til oss. 


Og sol liker vi! Oi, julekakeboksen har visst stått på hylla siden sist jul, jaja, så slipper vi å lete etter den ;-) Bare tørke litt støv kanskje, eller kanskje ikke


tirsdag 15. november 2016

Serveringsbrett fra 1980

Tante Helene dro på cruise og kjøpte serveringsbrett med kart fra Florida.

En gave som har vært i daglig bruk i huset på Kleiva!

Ikke som serveringsbrett, men som brett hvor oppvaskede kopper og kar ble satt for å renne av seg før håndtørking.

Kartet ble etter årelang bruk slitt bort og for noen år siden fant jeg en fin serviett med kyr på og brukte decoupageteknikk på brettet.

Og forrige helg ble det endelig tatt i bruk som serveringsbrett!



søndag 13. november 2016

Tusen takk


for koselig snailmail Solfrid, you made my day, og tårene mine vet du, de sitter løsere enn noengang

Klem tilbake

lørdag 12. november 2016

Tidsmaskinen min

Ja, kaller ir-badstuen det, på 5 minutt blir man like svett som om man skulle være i Dubai, 60 grader hett

😂

Føler jeg ser litt litt tåpelig ut når jeg sitter i den, og googlet litt for å se om det finnes andre løsninger på portable/mobile saunaer og fant vel egentlig trøst i at de fleste andre ser urkomiske ut også

Rune ville prøve den en kveld, og han gikk "all-in", og så ble det mye moro og hassegai som vanlig, tihihi




Her kommer andre badstuer:


Her er en med snap-on/snap-off løsning for hode, det var nok en slik Rune burde hatt





Og her en terningvariant





Finnes også for barn!






Familievarianten! Hahaha. Her kommer far med den sureste tåfisen, mens mor holder pusten og smiler sitt fineste smil





Og er man glad i (brød og) sirkus er det denne man trenger





Og det finnes tilogmed en variant for benløse!






Oi, dette må være luksusmodellen! "Nytt mønster" og greier






Denne! Denne kunne passet på Kleiva! Må bare ikke forveksles med kjøleskapet..







Pickup har vi jo..





Men den beste saunaen jeg fant på nettet er denne! Finsk såklart og mobil! Fantastisk!




Jeg bruker min annenhver/tredjehver dag og NYTER halvtimen, i dag har jeg i tillegg fått healing så i dag er livet nokså bra

Nå er det middag

Gooo lørdagskveld






fredag 11. november 2016

Her sto vi

da rådygeita og kalven hennes kom løpende fra venstre. Hu hadde kjent lukta av oss og hørt hundene og løp forbi oss for å komme inn i sikkerhet i skogen til høyre for oss.


Takk for en fin opplevelse en fredag morgen i november og takk for turen Elisabeth og Piffi, den var svært etterlengtet og nødvendig, veldig glad i deg, kjære venninne 

torsdag 10. november 2016

Min dyrekjære venninne

kom på besøk i dag og hadde med seg adventskalender til Freia, den er SÅÅ fin og har SÅÅ mange spennende dufter!


Freia kunne visst tenkt seg å smake på innholdet allerede i dag 


Jorunn har nettopp vært i Amerika og har kjøpt med seg hundegodt fra San Fransisco


Litt uvant smak, mmm Mmm, nam!


Veldig, veldig godt!

Stoooor smask til tante Jorunn fra Freia (som har veeeldig lyst å smake på kalendergavene NÅ)