tirsdag 28. februar 2017

Til deg

Mor er veldig glad for at det er greie folk der hu bor og har veldig lyst å gi dem små oppmerksomheter

Jeg er veldig glad i å pusle med saks, papir og lim og av det blir det små dekorerte sjokoladeesker hu kan gi bort og nå som jeg har litt mer energi blir det litt papirpyssel igjen


Dette er melkehjerter

Maler eska hvit på kantene, limer på et papir på lokket og klipper ut litt figurer, her 3 små sommerfugler og limer på ett bilde, litt blomster og bling


Perlenåla er det min gode venninne Line som har laget


Mange fine å velge i, jeg er heldig


Effektiv shopping

Ingen av oss er glad i å gå på handel, men av og til må vi.

Vi trenger jo både klær og sko innimellom, men utsetter det til de vi har omtrent er istykkerslitte, haha, huff

I går skulle vi på ikea for å kjøpe blandebatteri til vasken

og håndtak til skuffer og skap til kjøkkenet på Kleiva (vi har disse i byhuset også, veldig fornøyde med kvaliteten!)

Og ei ramme til Lykkegrisen


Før vi dro hjemmefra sjekket vi at alt var på lager, vi orker ikke bomturer

Framme på ikea tok vi heisen opp (knærne mine liker ikke trapper ennå) og gikk direkte til kjøkkenavdelingen, fikk det vi skulle ha og tok heisen ned igjen. På vei til kassen fant vi ei passende ramme og det hele var gjort på 20 min

Og dermed er den årlige ikeaturen unnagjort, effektivt og fint


Nå håper vi bare at produktene er feilfrie slik at vi slipper å dra tilbake for å bytte


mandag 27. februar 2017

Boller av surdeig


De ble veldig gode, men kunne hevet ENDA lenger


Surdeigsboller med spelt


Surfa rundt og noterte meg ulike oppskrifter og fremgangsmåter og


Slik gjorde jeg

2 ss surdeigsstarter blandes i

1 1/2 dl lunka vann

Bland inn 150 gram siktet speltmel

Blandingen blir som en saus på tykkelse

Dekk til med plast


Så lot jeg blandingen stå å godgjøre seg 4-5 timer til det boblet veldig godt


Så hadde jeg oppi 

100 gram smeltet, avkjølt kokosolje (evt vanlig smør)

250 ml rismelk (evt vanlig melk)

Og blandet godt


Så hadde jeg oppi

150 gram sukker

2 ts malt kardemomme

350 gram siktet speltmel

En neve rosiner

Og blandet godt

Så hadde jeg oppi mer og mer mel (ca 300 gr) til deigen ble fast og fin


Deigen ble satt til heving over natt og så trillet jeg boller på morgenen og så fikk de heve i maange timer til det var blitt større. Jeg dekker langpanna med den andre langpanna opp ned


Før jeg puttet dem i ovnen penslet jeg med romtemperet rismelk (evt egg)


For å heve enda litt lenger, sett stekebrettet inn i kald ovn og skru varmen på 225 grader, (tar ca 20 minutter i komfyren vår), sjekk bollene etter ytterligere 10-15 minutter, ta dem når de er brune nok


Denne bobler godt


Del dem i to og legg på ønsket topping, her syltetøy og piska krem

Til dyrlegen igjen

Freia er ganske smart. Hu elsker å være med på tur, hu elsker å treffe folk.
Og står alltid klar til å hoppe ut av bilen når vi stopper

Men da vi parkerte utenfor hos dyrlegen i dag satt hu boms på rompa og gjorde ikke mine til å hoppe ut. "Har jo vært der før og det skjer jo aldri noe hyggelig der, han der grønnkledde mannen stikker med nåler og er ikke noe koselig og de der sure godbitene han prøver å gi meg, blææh"

Jeg lokket og lurte og hu gjorde seg ekstra tung og uangripelig da jeg ville løfte henne ut av bilen, haha

Og da jeg endelig fikk hu med meg inn sto hu på den vonde venstrefoten som for å vise at vi var der helt unødig, hahaha, hu der altså!

"Se mor, foten e heilt bra den, kan stå på den uten problem!"



Fortsetter på medisin ei uke til og kun korte turer - i bånd



Og jeg blir fortsatt helt utslitt av å kjøre bil, så nå må jeg hvile!

Damn I'm good

Denne helga har vært den beste helga på veldig lenge

Kribling i stå-oppfoten, boblende surdeig og god form

Vi krysser fingrene for at det er virkningen av medisinene som gjør seg gjeldende!

Og endelig fikk jeg gang på en surdeigsstarter av spelt! Har bakt to brød og en haug med boller i helga, alt med surdeig og hvis du ikke har smakt hjemmebakt surdeigsbrød ennå så anbefaler jeg det på det sterkeste!

Og mestringsfølelsen er enorm! Det er vrient å få gang på surdeigsstarter av spelt, men jeg greide det endelig! Surdeig av rug eller kveitemjøl er enklare

Men det går jo ikke helt som tenkt likevel, eg er jo litt klomsete, (har kognitive problemer pga borreliosen)


Eg har jo disse flotte hevekurvene, de har trekk av lin, men når trekket fjernes ser de slik ut, det ene brødet hevet i kurv med lintrekk og det steikte jeg lørdag kveld, det andre fikk heve i kurv uten lintrekk fordi det gir sånn et vakkert rillemønster på brødet, og dette steikte jeg søndag morgen. Jeg vender bare kurven opp ned og lar brødet falle ut av kurven og ned i den glovarme jerngryta det skal steikes i

Men så klomsa jeg det til da vettu, ikke enkelt å få deigen til å falle rett ned som tenkt, jeg skulle til å ta deigen ut av kurven, men jeg fikk det ikke til, så den ble hengende fast i ene enden på kurven og det gjorde at den svingte helt rundt og landa med det vakre rillemønsteret ned


Så derfor ser brødet mitt slik ut under i stedet for oppå


Men det er fint oppå, altså og ble et veldig godt brød uansett


Og så ble det boller, det var jo fastelavn i går. Vi kjørte bolleekspress i går, først til svigerfar og så var vi innom mor etterpå. Surdeigsbollene falt i smak

Nå er det straks frokost her, med surdeigsbrød!



En glede å stå opp til!

søndag 26. februar 2017

I dag er det ett år siden

vakreste Tinka, hittehunden vi adopterte våren 2010, døde


Den skitne, illeluktende, syke og vanstelte hunden vi ble så veldig, veldig glade i.


Under all skitten skjein det nemlig ei stjerne. Det var bare litt kjærlighet som måtte til


Hu hadde en sjelden egenskap for hunder, hu smilte! Et herlig smil hu delte med oss nærmeste, ååå som vi savner smilet hennes! Rynket på nesa og   s m i i i l t e


Hu var ei voksen dame da hu kom, dyrlegen tippet 6-8 år, basert på tenner, muskelmasse og øyne, men hu hadde masse jursvulster, så han var i tvil. Det viste seg at hu var 10 år


Vi håper at hu fikk de 6 beste åra av sitt liv hos oss. Vi fikk hvertfall 6 gode år med henne! Masse gleder og noen sorger og den største sorgen av alle, for ett år siden..


Asken hennes er spredd på Kleiva, hu kom til oss som en fri sjel og det er hu fortsatt. Og siden hun kom til oss på våren plantet jeg krokus på favorittplassen hennes og håper de vil trives


Bekken ble flittig brukt på varme dager, både til å drikke av og til å ligge i


Bilturer var alltid stas


Her sitter Freia og Tinka tålmodig og venter på turvenninna Piffi


Tinka var alltid sulten, her i full gang med å spise opp brødbitene vi hadde lagt ut til fuglene. Når hu ble mett grov hu ned resten "til seinere"


Bilde av våre kjære hunder på ei sjokoladeeske til jul


Fint å spise ute på godværsdager


Matinteressert


v e l d i g   matinteressert


og glad i å kjøre bil


v e l d i g   glad i å kjøre bil


Fine minner om den finaste vovven


Sov godt lille venn

lørdag 25. februar 2017

Woop-wooop


Trenger ikke si så mye mer enn - ahhhhh

Endelig en GOD dag


I morges kjente jeg som nevnt at det kribla i ståopp-foten.

Jeg har hatt en god følelse i kroppen i dag. Vondter over alt, ja, men har hatt nesten normal energi i dag. Ikke utslitt etter å laget frokost, ikke utslitt etter å ha gått tur, ikke utslitt etter å ha scrappet, stelt med surdeig, båret ved, gått enda en tur.. Nå sitter jeg sliten og glad i soffan og ser på TV. Men ikke utslitt!

Håper det fortsetter

GO lørdag ønskes deg også

Store luftbobler i deigen

Jeg er jo en morgenfugl, men i dag kribla det litt ekstra i ståopp-foten. Jeg var så spent på surdeigen min!

Og se!!! Slike bobler har jeg drømt om! 


Nå får jeg bare være tålmodig og gjøre ting etter bøkene slik at det blir luftige og gode brød - i kveld engang

fredag 24. februar 2017

Det hjelper å klage!

For bare SE hvordan surdeigsstarteren jeg tok av til brødbakst bobler og eser ut, dette har skjedd på en liten time i dag.

Iiiii - så gøy!

 

Så i kveld setter jeg deig, min første surdeig på veldig lenge og da blir det brødsteking i morgen kveld!

Gleder meg til å smake

I går bestemte vi oss for å dra

til Kleiva, men i dag kjenner jeg at det ikke blir noe av. Gruer for den lange bilturen, for jeg vet jeg blir liggende hele dagen i morgen og når helgene er så korte er det ikke vits å ødelegge verdifulle timer vi kan ha sammen, Rune og jeg

Det er et nydelig vintervær her, kaldt, stille og fint og vi fikk nettopp et lite dryss med snø, så jeg tipper det er helt nydelig der inne i fjorden, men vi blir altså hjemme denne helga også.

Vi starta dagen med god frokost sammen og så dro Rune på jobb og Freia og jeg på tur. I dag ble det til Risavika, Flatholmen får også snø i dag ser det ut for.


Freia har skada den venstre framfoten og må ta det veldig med ro, så vi har henne i bånd på alle turer og går bare korte turer. I går var hun blitt ganske god, men i et ubevoktet øyeblikk på Sandestranda stakk hu av og løp som en gal gjennom sanddynene og slo opp igjen skaden :-(


Så nå er vi to halte, trøtte, gamle damer her. Et herlig par :-) 






torsdag 23. februar 2017

Det bobler

endelig i surdeigsstarteren! Ikke mye, men noe er på gang

Kl. 12.18
Kl. 16.17

Nå gjelder det bare å holde liv i den 8-/

I og med at det ikke er blitt liv i noen av starterene jeg har laget i det siste har jeg måttet lese meg opp på emnet på nytt. Har lest så mange forskjellige råd om surdeigsstarter av spelt nå at jeg er helt forvirra. Det er tydeligvis mange veier til målet: 

-En matet starteren fra dag én med en teskje vann og en teskje mel, hun brukte ikke økologisk spelt og bare vanlig vann fra kranen og mater daglig i 7 døgn før hun setter deig

-En annen sier at man må bruke økologisk speltmel og at surdeigen må stå i fred i 3 døgn og at man fra døgn 4 skal begynne å mate. Hun bruker også vanlig vann fra kranen

-Enda en annen sier at man å mate to ganger pr dag fra døgn 4.

-Og en legger rosiner i vann for å få ut villgjær, hun kaller det rosinvann og det brukes i stedet for vanlig vann fra kranen og hun får visst god fart på gjæringa med det trikset

Så nå gjør jeg litt av hvert og håper det kan begynne å gjære godt oppi Norgesglassa

Satte starter i 3 glass, de to med siktet økologisk spelt døde. 

I glass tre brukte jeg finmalt økologisk spelt, dette var det litt liv i og ble delt i to glass i går, det ene mates en gang pr dag, det andre mates to ganger pr dag

Som bildet viser gjærer det ikke så veldig mye, og ståa er lik i begge glassa..

Tålmodigheten er snart slutt, jeg vil ha boblende surdeigsstarter nå! Og selv om det blir liv, blir det neppe klart til å sette deig før lørdag og så blir det baking søndag..

Tror egentlig ikke at surdeigsbakst passer så godt til sånne utålmodige mennesker som meg

Tomme batterier


Jadda, det er sånn vi har det, vi som har borreliose. Har fått både meny og vannglass, men ber likevel om begge deler.. Kan oppleves som tilnærmet "hjernedøde" av de rundt oss, og selv har jeg lurt på om jeg var i ferd med å bli dement..

For noen uker siden skrev jeg (har lest egne innlegg igjen for å se om det er noen emner jeg må ta opp igjen, ja, hehe) at jeg ville komme med oppdatering på hvordan det går nå etter at jeg har begynt på medisin.

Har tatt medisin i snart 4 uker, jeg sover mer på nettene, drømmer de villeste ting, har mer energi og hjernetåka er borte.

Men må likevel hvile 12 av 16 våkne timer. 

Ellers er alt som det pleier, smertene er der, konsentrasjonsevne og kognitive ferdigheter er like ille som før. 

Men jeg HAR lyst å gjøre ting nå, det skorter dessverre på energien så det begrenser seg til korte økter.

I går vaska jeg bad og do og tørrmoppet alle golver før jeg tenkte å støvsuge (Freia røyter noe så inniheelvedde nå), men før støvsuginga kom i gang var energien oppbrukt..

God unnskyldning i grunn, støvsuging er jo så dritakjedelig og så går det bare ett døgn så er det like mange hybelkaniner igjen pga røytinga til frk Freia.. 

I dag var jeg innom på Europris for å kjøpe batterier. Kom hjem med musegift, fuglemat, hundegodis, gresskarkjerner, solsikkekjerner, grønne linser, tørre kikerter, risnudler, stearinlys, brødposer, vaskefiller (!) og en orkide til mor.. Batteriene glemte jeg

Jeg er ikke dement, jeg har "bare" borreliose



onsdag 22. februar 2017

Farge på TV-skap


Se den fine fargen på kista, DEN ønsker vi å ha på skapet vi har kjøpt som skal bli TV-skap


I mangel på fargekart og linoljeekspertise i Stavanger så sender jeg forespørsel med bildet til MoloAS i Oslo. 

Hva tror du? Engelsk rød eller jerndioksidrød?

tirsdag 21. februar 2017

TV-skap

Vi har vært på utkikk etter et skap til å ha på Kleiva, til å ha TV-en i. TV passer liksom ikke inn i interiøret i det gamle huset.. Men vi må jo ha TV!

Har leita fra godstolen i samarbeid med Finn i mange, mange uker, men det er stort sett ikea-skap, hjørneskap i teak eller "antikviteter" fra kina å finne..

Denne uka dukket det endelig opp et koselig skap, det må riktignok modifiseres litt, det står en midtstolpe mellom dørene og det er jo litt upraktisk når TV-en skal inn og så er det flere hyller i det.. Og så er det umalt, antakelig luta. Så nå har jeg vært på MoloAS og funnet linoljemaling. Det står ei gammel kiste i ståva og den er det en fin mørk rødbrun farge på, engelsk rød kanskje, eller kanskje det er jerndioksidrød 

Dørhengslene på skapet tyder på at det kan være fra 1890-1920.. Og i den perioden var det vanlig med rødbrunt, så da kan jo det være passende. Selger visste ikke så mye om det, de hadde kjøpt det brukt selv


Vi har en del forskjellige linoljefarger nå, gult, grønt, blått og et par hvite. I ståva kan vi ikke ha noe gult eller blått, det må være grønt, brunt eller rødt. Har ikke bestemt oss helt ennå, men bestiller en rødbrun tenker jeg så har vi litt å velge i

God morgen

Det føles SÅ bra å endelig være kvitt dobbeltsyn og hjernetåke


Dette bildet tok jeg en morgen for noen dager siden og viser husene og fyret på Flatholmen. Jeg tror jeg hadde elsket å bo på en slik plass


mandag 20. februar 2017

Surt om surdeig

Deiana (surdeigsstarteren min) døde dessverre pga lite mat da jeg var på det sykeste

Nå har imidlertid hjernetåka letta litt og jeg klarer igjen å holde på en tanke og sette den ut i livet før den er borte fra hodet

Så nå er jeg klar til å lage ny starter.

Surdeigsstarter av spelt er visst litt vanskeligere å få gang på og det har jeg virkelig fått erfart de siste dagene. 3 forsøk bobla godt, men døde etter at jeg begynte å mate.. Det fjerde kom aldri i gang.

I dag prøver jeg igjen, med nyinnkjøpt (økologisk) mel og (hjemmelaga) rosinvann. Det er visst mye villgjær i rosiner og en god neve rosiner i lunka vann i en halvtime skal visst frigjøre villgjæren


Og så håper jeg på slike bobler i morgen


Dette var en av starterene jeg fikk gang på sist uke, men som dessverrre døde etter mating

Setter 3 i dag også, og krysser fingrene for at en av dem overlever, for nå MÅ jeg har surdeigsbrød

Blander 1 ss rosinvann med litt mer enn 1 ss spelt i et norgesglass, legger på lokk og krysser fingrene, i morgen bør det ha begynt å boble


Sikta mel i to glass og finmalt i ett.

Håper rosinvann gjør susen nå slik at starteren ikke dør etter mating