lørdag 19. november 2016

Pizza-pizza

Da vi bodde i Tromsø begynte mor plutselig å lage noe som hu kalte for pizza. Pizza!

I dag elsker alle pizza

Men på 80-tallet..


Når man e vokst opp med kjøttkaker, svinekoteletter og tørrfæsk så er det ganske spesielt å plutselig måtte forholde seg til noe som kalles PIZZA, som pissa liksom..

Italiensk, sa mor! Italiensk, tenkte eg, kf?  Eller wtf som vi sier i dag (kf betyr forresten "ka farsken") Kati begynte mor å interessere seg for Italia?!

Eg va (og e) ei ganske bestemt dame og smakte ikke på pizza før jeg var 14!

Og jeg fikk ikke noe annen mat, hvis jeg ikke ville ha det som bordet bød, så måtte jeg greie meg uten mat! Mor og far og bror nøt pizzaen med stor appetitt, jeg smurte meg noen (veldig gode) Wasa knekkebrød med Sjokade!

Men etter at eg endelig smakte på pizzaen til mor.. Ja da angra eg hver dag etterpå - for at eg ikke smakte på pizzaen allerede da jeg var 11

Pizza! Jeg elsker pizza!

Har brukt mors oppskrift siden dengang! Den er så GOD!

Men jeg elsker ALL pizza, det beste jeg visste var å smake på andres hjemmelagde pizza. Pizza sier noe om dem som lager den

Ei venninne i barneåra i Tromsø lagde den i kakeform, som ei kake, altså, med masse (virkelig enormt mye!!) løk i ringer og den måtte stekes i ca 57 minutter, kan ikke huske at det var kjøtt eller tomatsaus eller noe på den, men smaken glemmer jeg aldri! 

Den var salt og søt og sødmen i langstekt løk er en av de beste smakene jeg vet den dag i dag.

Ble plutselig glutenintolerant i 2010 (pga borreliose), så det ble en periode med testing av glutenfri bunn, blomkålbunn og et par andre varianter. Alle gode.

Men så "fant" jeg ei som heter Ingvild. Hu har en superfin blogg som jeg titter innom støtt ( http://skattar.blogspot.no ) Hu ba meg prøve speltmel.

Og jeg tåler spelt! Ohh lykke! 

Så nå lager jeg pizzabunn av spelt og den er supergod!

Og her kommer oppskrift (til 4 pers) bruk gramvekt

320 gr spelt
10 gr salt
5 gr tørrgjær
2 ss olivenolje
1 glass vann ( el 2 dl )

(Jeg bare slumper, så kanskje jeg lyger når jeg angir vekta på salt og gjær, drysser bare over litt av begge.. Men mel og vannmengden stemmer hvertfall)

Bland sammen alt (skal bli en bløt deig) og la heve noen timer under lokk (jeg legger en tallerken over deigbollen)


Den skal altså være bløt!


Varm pizzastein ( vi har en skiferstein ) i ovnen 1 time på max varme før vi begynner å steike


Legg en klatt deig på et bakepapir og dra den utover med slikkepott


Legg på ønsket fyll


nå bruker vi ikke mors oppskrift lenger, men tomatsaus, choritzo og mozzarello (og basilikum når den er ute av ogn!)


Og steik i 5-7 minutter (ikke 57!)


Strø på frisk basilikum, skjær i passende biter og spis! Det går så raskt at vi spiser ved komfyren!

Og i morgen har vi deig til to pizzaer til - til lunsj


4 kommentarer:

Ingvild sa...

Nei halloen du!

Så morosamt å sjå namnet mitt plutselig! :-) Har eg tipsa deg om det? Jøye meg :-) Har faktisk på gong reine speltbrød no med grov spelt frå Kvelde mølle og sikta spelt frå Spesialkorn. Det kosta litt men det vert ein del brød på 3 kilo mjøl, så er spent på korleis dei vert! Men har nytta kveitesurdeigen min då, har ikkje prøvd ut surdeig på spelt enda. Likar å bruke forskjellige korntypar. Sidan du tåler spelt så tåler du kanskje også urkorn, einkorn, emmer, ølandshvete... Du finn dei frå Holli mølle, dei er økologisk og som i spelt er nok glutenet også annleis enn i dette industrikveitemjølet. Prøv!

Morosamt å lese at du var skeptisk til pizza gitt! Tøff mor du hadde då, likar det! Var nok mykje rart på pizzaen i starten ja! Ein putta på det ein hadde, og det er vel det pizza kjem av også. Visste ikkje at du hadde budd i Tromsø, snakkar du den dialekta eller stavangerdialekt? Trudde det siste.
Eit lite bakarnerdetips til slutt. Ser deigen din er veldig blaut. Det er jo heilt fint, men før du har den på bakepapir så kan du godt elte den litt i sikta spelt slik at du kan trykke den ut eller kjevle den ut. Då får den heva og kvile som blaut og er jevnare som pizza. Pleier å gjerne ha blaute deigar sjølv, nokre kornsortar treng ein del væske, men tek litt meir mjøl i på slutten.

God søndag!!

Maria - Min oldemors hus sa...

Artig pizza-fortelling. (",) Da vi gikk på skolen var det et evig mas om å få lage pizza i heimkunnskapen, så da var det blitt allemannseie. Men læreren vår fortalte at første gang hun introduserte det på skolen var det ingen av elevene som hadde likt det. Tenk det. (",)

Elisabeth sa...

Hei Ingvild
Takk for gode tips om andre kornslag som kanskje tåles. Vet de har disse kornslaga på butikkutsalget på den økologiske gården på Ullandhaug i Stavanger. Og takk for baketips!

Snakker Stavangerdialekt, men ikke så bredt som folk flest, har ikke bløte konsonanter, feks. sier mat og ikke mad. Tromsødialekta ligger der, men brukes mest for moro. Og i helgene er eg suldøling ;-)

Klem fra meg

Elisabeth sa...

Haha, Maria, det er utrolig morsomt, kan ikke huske det var sånn med tacoen da den feide inn over oss..

En annen pizzahistorie: Da sønnen gikk på ungdomsskolen var økonomien så dårlig i skolevesenet at de måtte TEGNE pizza i heimkunnskapen..

Klem fra meg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...