mandag 5. august 2013

Persisk lammegryte

I påsken inviterte vi svigers og mor på - for oss - utradisjonelt påskelam. Retten fant jeg hos Lisa Stokke, hu syngedama fra Tromsø, vettu. Retten smakte helt himmelsk og på søndag tok jeg opp resten av lammet og lagde den en gang til.

400 gram renskåret lammekjøtt, beina kokte jeg kraft på i 2 timer: 2 l vann, beina, salt, pepper, 2 løk i biter et par gulrøtter og en persillekvast om du har (jeg hadde ikke ;)), det gråe skummet som legger seg på toppen fjerner du med en skje, kraften blir klarere og bedre uten!


Renskåret lammekjøtt
Ferdig kraft, silt og kokt ned til ca 7 dl - hundene hadde fest på bein og lammerester etterpå ;)
Meierismør i jerngryta til bruning av kjøtt
Mmmm, ser godt ut allerede, ta ut kjøttet når ferdig brunet
To løk skives, 4 fedd hvitløk og en chili finhakkes og
Ha løk, hvitløk og chili i jerngryta og stek dette på middels lav varme i ca 15 min, må IKKE bli brunt
Skrell en bit frisk ingefær, gjøres enklest med en te-skje
Finhakk ingefæren
Ha ingefæren i gryta sammen med løkblandingen
2 ts malt koriander, 2 ts malt spisskummin, 1 ts malt kanel, 1 ts malt paprika og 1 ts malt gurkemeie has i løkblandingen og stekes med i noen minutter
Sånn ser det ut i gryta da ;)
Fjern steinen i 100 gram dadler og hakk dem i småbiter og bland dem i løkblandingen
Lekkert? ;)
Hell oppi 7 dl kraft av lam, kok opp og smak til med salt og pepper
Kok på lav varme to-tre timer, med lokk
Garnityr - granateple og frisk koriander
Del
og rensk ut granateplefrøene
Granateplekjerner, koriander og 25 gram pistasjenøtter
Kok cous-cous (glutenfri variant fås kjøpt på Mega) og legg en god porsjon på hver tallerken, dryss over hakket pistasjnøtter
Ei god ause med lammegryte legges på, dryss på granateplefrø og frisk koriander til slutt

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...