tirsdag 31. desember 2013

Nyttårsdessert

I kveld skal vi spise pinnekjøtt sammen med familie, gode naboer og venner og dette er kveldens dessert, fant oppskrift og bilde på Trines matblogg, jeg har gjort den gluten- og laktosefri, og oppskrift kommer

Vi blir 11 voksne og 4 hunder og skal IKKE ha fyrverkeri, av hensyn til dyra.

Dropp det du og da vel! Og spar penger, miljø og dyra for en kveld fylt av redsel, frykt og angst. Lurer på hvor mange bortløpte hunder og katter vi skal høre om de neste dagene.. 

Takk for det gamle!

Ønsker deg en fin - og trygg - nyttårsfeiring

lørdag 28. desember 2013

Småfuglmat


Vi har alltid solsikkefrø tilgjengelig for småfuglene i vinterhalvåret og det er veldig populært, det yrer med fugl i plommetreet!

Til jul fikk jeg dette koselige hjertet som min venninne Jorunn har laget. Hun har brukt delfiafett og forskjellige frø og nøtter som fuglene liker og har latt dette stivne sammen med et koselig bånd i en stor hjerteform.

Hang det ut 2. juledag for da var det så deilig vær, det ble veldig populært, men ingen fugler hadde lyst å bli fotografert på så nært hold ;)

Bitte-lillejulaften satt det forresten en hakkespett og hakket løs på det andre plommetreet, da fikk jeg tatt et bilde, men oppløsningen er håpløs og det går ikke an å se at det er en hakkespett dessverre ;(

Det sies at det er veldig mye hakkespett i Rogaland i år, har du sett noen?

torsdag 26. desember 2013

Julelykke


Julens tradisjoner er ufravikelige og dette er en jeg holder i hevd ;)
Riskrem til førfrokost - før resten av huset våkner 2. juledag.
Nyyydelig start på dagen

Gooooo jul

tirsdag 24. desember 2013

Julaften


I dag begynte dagen som den pleier, frokost og tur langs havet, fikk en fantastisk opplevelse da ei havørn plutselig hang over oss! Og akkurat i dag hadde jeg ikke kamera med, typisk nok..

Så ble det risengrynsgrøt hos mor og så en tur til fars lille hage for å tenne lys (ikke helt enkelt i dette været).. 
Nå gleder jeg meg til å dekke bordet, ribba skal i ovnen om et lite øyeblikk

Og så gleder jeg meg til å feire jul sammen med mine kjære

Håper du får en fin julekveld også

mandag 23. desember 2013

Dekorer en eske på 5 min

Noen ganger er det greit å ha prosjekter som går raskt, og spesielt nå før jul. Dette er et sånn prosjekt.

En sjokoladeeske er en hyggelig gave og her ble en eske med Melkehjerter malt hvit rundt kanten, dekorerte med litt scrappepapir, stor pynt og glitterlim og det tok ca 5 minutter..

Kvelden før kvelden - og jeg skal lage bacalao - og se Grevinnen og Hovmesteren - og skalke lukene for snart kommer stormen..

lørdag 21. desember 2013

The Choirboys

Elsker korguttene mine, nå i jula underholder de saueflokken min med sin vakre sang


I dag snur sola og det blir mer dagslys på oss :) og lys er vi glade i!

Etter stormen ligger det et tjukt lag med "grøt" på vinduene våre og det viste ekstra godt i dag som sola titter fram, så nå er Rune i gang med årets vindusvask! Hehe

søndag 15. desember 2013

15 desember





Bilder fra Runes iphone

lørdag 14. desember 2013

Frilørdag



Sov lenge, spiste frokost og så dro alle 4 på tur i godværet. Deilig å se dagslys og sola på tur igjen ;)



Tinka og jeg somler bakerst som alltid, Tinka syns det er så myye spennende å snuuuuse på :) og det må gjøres skikkelig og nøye


Vanligvis er det så mørkt som dette og enda mørkere når vi er på tur i desembermorgener og kvelder, men av og til får vi med oss en vakker soloppgang ;) Sola står opp 9.40 nå



Torsdag kveld var jeg invitert til min gode venninne Linda på juletreff i hennes nye studio, det ble en kjempekoselig kveld, sammen med gode scrappevenninner, Linda har fått et flott kreativt studio med godt lys og god tumleplass. Så heldig du er Linda!

Inger Pauline hadde bakt Sarah Bernard (MÅTTE bare smake en selv om jeg reagerer på både mandler og nougat og sjokolade og smør, DET var den verdt! Fy søren så gode de er!) og lagd konfekt, ellers var det cookies, klementiner, kaffe, te og brus. Og best av alt! Vi byttet julescrappegaver :) Det er alltid så spennende. Man får aldri nok scrappesaker ;)


Elisabeth, Margrethe og Solfrid
(Mette og Inger Pauline unnslapp fotografen)

M og Line

Pat, Little Steven og Linda


Resten av lørdagen.. Rune har reist på jobb. Jeg skal vaske taket i vaskerommet nå, Rune vil male det i morgen, blir deilig å krysse det av på gjøremålslista! Etterpå tar jeg med småpikene en tur opp til fars lille hage og tenner lys. Ville ha med mor, men hu er så travelt opptatt med å skrive julekort.

Julegaver skal handles på mandag :) Resten av uka + lillejulaften blir det jobbing til 18 hver dag..

Gooooo lørdag

onsdag 11. desember 2013

Langsteking av kalkun

Skal julekabalen gå opp i år (også) må det planlegges. Jobber til 18 hver dag neste uke samt lille julaften..Og da er dette eneste sjangs for å lage kalkunmiddagen klar til jul

Mandag tok jeg opp kalkuna fra frysern, den har nå tint i to døgn og er klar til å steikes.

Bruker en oppskrift min mor fikk av en nabo (mora til Willy, fru Årstad) for snart 50 år siden, den er med andre ord velprøvd.. Og skikkelig retro! Oppskriften er kjempeenkel og kjøttet blir mørt, saftig og utrolig godt. Årets utvalgte fugl veier 5,9 kg og er mat til 8-10 personer.. Har lagd den hver jul siden 2007, da overtok jeg "ansvaret" for julematen fra far og mor

Kalkuna skal stå 9 timer i ovnen, så da sier det seg sjøl at dette må gjøres en dag man har fri. Det har jeg i dag. Beregn også en time til forarbeidet, altså 10 timer totalt

Begynn med å lage klar stuffingen og krydderblandingen, finn fram stoppenål og husholdningstråd, langpanne, sitroner og smør og så er du klar. Jeg bruker forresten plasthansker også ;) ..pysa..

Krydderblanding
8 ts salt
6 ts hvit malt pepper (jeg bruker svart om jeg ikke har hvit)

Stuffing
2 syrlige epler i båter, trenger ikke skrelles, men fjern kjernehus og kjerner
1 pose steinfrie svisker

I tillegg trengs
2 sitroner
150 gram meierismør

Skyll og vask kalkunen godt under rennende kaldt vann, ta ut posen med innmat og se til at alle andre eventuelle innmatsrester er fjernet og tørk den godt inni og utenpå.


Her ligger hu nybada og klar

Legg innmaten fra posen (hals, hjerte og lever) i langpanna sammen med 150 gram meierismør i terninger.

Gni saft fra to sitroner inn i kjøttet inni buken

Gni krydderblanding inn i kjøttet inni buken

Fyll buken med stuffingen og sy igjen


Svisker og eplebåter er stuffet inn i buken
Og her er stinga på plass, bruk stoppenål og husholdningstråd


Gni resten av krydderblandingen utenpå kalkuna, over, under, på sidene, imellom ;) og bind opp vinger og lår og legg den i langpanna


Har bundet opp vingene og låra
bare ved å binde tråd rundt.
Det finnes mer fancy måter å gjøre dette på,
men dette funker for kalkuna mi ;)
hvert år!

Den skal steike 4 timer på 125 grader, 4 timer på 100 grader og den siste timen under aluminiumsfolie

Øs over smør hvert kvarter (står det i oppskriften,  jeg syns det holder hver halvtime) slik at skinnet blir sprøtt og deilig :) det blir sprøtt! og deilig :)

Ta vare på steikesjyen, den har du i gryta du skal koke kraft i.

Kalkunen får stå kaldt over natten, så skjærer jeg den opp, fjerner bein og koker kraft på dem og hals, hjerte og lever, Kok opp, skum av, og la det koke en time og to og sil fra bein og rester.

Kalkunen fryses så i 2 like porsjoner. Samme med krafta. Og stuffingen

Ta opp porsjonen du skal servere en dag i forveien sammen med en porsjon kraft og en porsjon stuffing. Når dagen for servering kommer legger du kalkuna i ei ildfast form sammen med stuffingen, jeg bruker IKEA sin Koncis. Tar ut rista og kler formen med aluminiumsfolie (mindre oppvask ja, hehe) ps rista bruker jeg ikke. Legg folie over kjøttet/stuffingen og sett forma inn i steikeovnen. Sett ovnen på 100 grader og la kalkunen stå et par timer mens du lager ferdig tilbehøret

Lag waldorfsalat, NAM!

Og så koker du rosenkål og poteter og lager en utrolig god saus som er min mors "oppskrift".

Beste sausen: Bruk viltsaus fra Toro (og lag dobbelt så mye som du tror du trenger), bytt ut vannet med kalkunkraft og bruk rett antall dl fløte iflg oppskrift på posen. Sausen blir supergod og ingen kan kjenne at du jukser ved å bruke pose! For noen år siden lurte min venninne Siri på om hu kunne få med 1 liter hjem av den sausen ;) hihi

Og siden jeg ble gluten og laktoseintolerant etter at jeg fikk borreliose bruker jeg glutenfri saus fra Toro og laktosefri kremfløte (IKKE matfløte! det blir ikke bra!), blir like god som den over, må bare krydre litt ekstra med einerbær og sånn - tror ikke gjestene merket noe i fjor jul hvertfall ;) Men nå har jeg jo røpet oppskriften her, så da kommer det vel en kommentar og to.. Hehe

Mens jeg skriver sprer duften av kalkun seg i hilfigenheimen, den har stått i ovnen i 2,5 timer nå og ser sånn ut:



Litt blek ennå, men fortsatt 5,5 timer igjen ;)



Og så.. kl 19:25..

et bilde av vidunderet, ferdig steikt etter 8+ timer i ovnen, nå skal stekesjyen helles over i gryte og kalkuna skal få bli kald..



Nå, et halvt døgn seinere, er kalkuna blitt kald og klar til å skjæres opp og det er sikkert mer vitenskapelige metoder når det gjelder det også, jeg gjør det på måten som følger, tar på plasthansker, brekker av lår og vinger. Brystet deler jeg i to langs beinet med kniv. Og da har jeg 2 av hver av disse (vingene mangler på bildet..)


Plukker alt kjøttet av beina (og vingene) (det blir en hel del!) og deler dette i to porsjoner også. Avkapp (stjerten) og beina har jeg i gryta sammen med stekesjyen og innmaten og fyller opp med vann. Gryta rommer tre liter. Så gir jeg den et oppkok og fjerner skummet som danner seg på toppen og lar det koke et par timer. Sil fra avkapp og bein og kjøl ned, når den er blitt kald stivner fettet på toppen og dette pleier jeg å fjerne, syns ikke det er særlig god smak på det, etterpå deles krafta i to like porsjoner og fryses ned

Kok opp, skum av og la koke i to timer

Stuffingen ser ikke så delikat ut, men smaker himmelsk
Her er to middager til 5 personer fiks ferdig i form, oppskåret og med stuffing, klar til å fryses ned.
Alt kjøttet jeg plukket av beina (ja vingene regnes inn der)  ligger i midten på hver porsjon
Sånn gjør jeg det :)

mandag 9. desember 2013

Oppdatering - borreliose

Har hatt 3-4 uker pause fra medisinen igjen, får dessverre allergiske reaksjoner i form av væskende utslett av Doxylinen og det er nokså ubehagelig, som sist gikk de relativt fort over.. Heldigvis..

Begynte på medisin igjen i dag for nå var smertene blitt så uholdbare at jeg hadde blitt gal før jul!


En fryktelig hodepine, som en kniv i pannen..
Jeg fryser samme hvor varmt vi har det, til og med i glovarmt bad..
Regndråper mot huden kjennes som hagl mot huden - i storm..
Vind mot huden kjennes som regn..
Leddverken kjennes som de verste influensasmerter..
Og de store ledda verker sånn at jeg ikke greier å ligge på siden..
Det iler i musklene som om noen stikker kniver i dem..
Stiv nakke, prolapser i ryggen som krangler igjen..


Sovner av utmattelse kl 23 og våkner igjen mellom midnatt og kl 3 og bare ligger og snur meg og håper at smertene skal forsvinne og søvnen skal komme tilbake..


Men, tre-fire dager til på medisin nå så er jeg klar til intensiv jobbing og etterpå julefeiring!

Hekkans borreliose!




Jeg ønsker meg et nytt Norsk Borreliosesenter, hvor vi borrelioserammede blir tatt på alvor, jeg ønsker meg at sykdommen blir anerkjent av resten av helsenorge, jeg ønsker meg aller mest et borreliosefritt blod, men det forblir vel bare en drøm..

Men noe er på gang. En sakte oppvåkning blant legestanden?! Les dette Borrelia: en sykdom forandrer verden av dr. Bjørn Johan Øverbye: http://nnh.no/vedlegg/1025.pdf


:)

lørdag 7. desember 2013

Endelig vintervær!

Snøøøøø!!!! Jiiipppppiii!
Jeg ELSKER snø
Var ute med småpikene kl 7 i dag tidlig
De lagde mange engler i snøen og løp og koste seg
Småpikene ELSKER også snø!
Jiiiiihiiihi!

Jeg har jobbelørdag, så jeg fikk ikke vært med på formiddagstur i dag, men etter jobb..
Da dro vi på tur. Deilig deilig deilig!
ALT blir fint i snøen, rene idyllen dette LNG-anlegget også

Freia og Rune

Tinka og meg

Freia blir (om mulig enda mer) ellevill når det er snø og løp og løp,
her kommer hu i bånn gass mot Tinka og vil ha henne med på leken
Vinter- og julestemning i hilfigenheimen



I morgen er det dessverre meldt regn igjen, men foreløpig har vi -6 og 10-20 cm med puddersnø. Det er så DEILIG og hvitt og rent og lyst og lekkert. Kaldt og glatt sier noen.. Lykke sier jeg!

torsdag 5. desember 2013

Liten storm, full storm, sterk storm, orkan!

Idylliske Flatholmen - ikke så idyllisk i morges, gitt

Sjøsprøyten står over Freia

Tinka ble også dusjet av havet i morges, her står hu og lener seg mot vinden
- ja det blåste sånn at jeg greide nesten ikke holde mobiltelefonkamera..
(måtte bære henne ut fra gangen i dag, ikke tale om at hu hadde tenkt seg på tur i dette været..
Herlige lille Tinka)

Hjemme har Rune bardunert fast søppeldunkene
og satt "alle løse deler" under tak

Kl. 09:41 - Ute henger ting allerede litt på snei ;)
vinden er ventet å øke på utover ettermiddagen og kvelden - til full storm med orkan i kastene.
Vi gruer oss




Da vi sto opp i morges viste det seg at Freia hadde fått spysjuke, hu hadde spydd tolv - 12 (!) - plasser i gangen, stakkar liten, Rune hadde hørt henne da klokka var sju, at hu harket litt.. Han står alltid opp først, og gjett hvem som måtte tørke opp og vaske.. Nei du trenger forresten ikke gjette! Det var meg :)

Så ble det altså tur, som bildene over viser. Vi ble våte til tross for regndekken og regntøy, Tinka blåste avgårde og jeg tror nesten hu likte å fly med vinden :) hihi

Tok mor med på handel etter turen, best å få noe mat i hus før uværet skrur opp intensiteten.. Etterpå var hu her hos meg og spiste deilig lunsj, sild, potet, egg, rødbete, rømme og glutenfritt surdeigsbrød og te. Jeg har alltid fri på torsdagene og bruker å ta meg litt av mor da;) Freia hadde spydd et par ganger til mens vi var borte..

Da lunsjen var unnagjort gikk mor hjem og jeg fikk gjort ferdig regnskapet og har nå levert momsoppgaven. Det er alltid bra ;)

Nå er klokka 15.05.. Taket ligger fortsatt på hilfigenheimen, men bare såvidt ;), FY som det blåser! Hele huset rister! Dette er den eneste ulempen med å bo sånn ute ved havet, uten le fra annet enn låven til naboen.. Og lurer på hvordan båten vår har det..Vi har 75 knop vind akkurat nå.. Over 64 er orkan..

Oppdatering kl 17.15.. Taket ligger fortsatt på hilfigenheimen, heldigvis, hehe.. Så nettopp bilder av hus på Tananger der hadde taket blåst av.. Forferdelig trasig å oppleve noe sånt! FOR et vær vi har..

Freia spyr fortsatt.. Hu ville ut tidligere, men jeg syntes ikke det var vits i, så da spydde hu liksågodt på foten min, hahaha, huff, stakkar. Hu fikk gå ut etterpå og spydde da også..

Nå hørte jeg akkurat at bilen til Rune kom, godt han kom seg hjem uten problemer, det ligger rotvelter over alt iflg avisene.. Han hadde tatt turen ned i havna, båten fløt fortsatt :)

Oppdatering kl 18.45.. Vinden har løyet kraftig. "Bare" 48 knop nå og det løyer stadig. I morgen er det meldt snø, jippi(!) og jeg håper det kommer MASSE og at den blir liggende LENGE :)

Oppdatering kl 21.00.. Vinden øker på igjen og det er meldt sterk storm til natten.. Og storm i morgen tidlig.



En link til Beauforts vindskala finner du her

Det er 1 plussgrad ute nå, men med den vinden vi har virker det som -9 iflg vindavkjølingsberegneren du finner på samme link. Brr!


Oppdatering kl 08.30 (6. des).. Det har blåst kraftig i hele natt, og det blåser fortsatt godt med 45 knop i kastene. Vi kledde godt på oss alle 4 og gikk tur i lokalområdet. Mye greiner og søppel på bakken, men ingen store skader noen plass her, heldigvis. Ble litt lite søvn i natt pga alle lydene utenfra, men nå er det jobb om en time, så det er bare å hoppe seg i det. Gooo fredag

tirsdag 3. desember 2013

Kreativ tirsdag

I dag har jeg vært på scrappelunsj hos min kjære venninne Elisabeth i Portrommet.

Eller scrapping ble det ikke. Pga stort frafall kom det et spørsmål på sms fra henne i morges om jeg heller hadde lyst å sy litt, "stoff og maskiner har jeg i massevis".

Svarte selvsagt et rungende JA til det :)

Hva begynner så en syfersking med? Pute selvsagt. Fant noen herlige stoffer i lilla hos henne, et ullstoff, et fløyelsstoff, noen som hadde vært en kjole i lin, et møbelstoff og dette tynne som jeg ikke aner hva heter. Masse kontraster i stoffene og håpet det kunne bli ei bra pute.. Og lilla passer jo godt nå før jul..


Ullstoffet ble det strøket vlieselin på og så klippet jeg stjerner

Under stjerna ser du det lilla/kobberskimrende stoffet som er så tynt tynt og gjennomsiktig

Her demonsterer Elisabeth hvordan overlockmaskinen funker!
Ønsker meg sånn til jul! Guhh så genial

Ca sånn tenkte jeg at putene skulle bli, fløyelsstoff underst

Brooom, brooom! Frihåndssøm på det tynne stoffet

Uten mat og drikke..
Nyyydelig suppe til lunsj

Etterhvert kom Mette "dinglende" ;) og her er Elisabeth i ferd med å sy knapper i pels/hjorteputa si og jeg hadde plutselig klippet til 2 puter :)))

Hihihi, en intern spøk her, ved klippebordet,
du som kjenner oss ser sikkert hva det går i,
tihihi

Etter kurs-bilde, Instruktør og elev.
2 x Elisabeth med hver sine ferdige produkter

Fiks ferdige i sofaen, så blir det spennende å høre om Rune legger merke til at det er kommet noe nytt i sofaen i kveld ;)

Ble megafornøyd med putene mine og hadde en veldig kjekk dag og fikk lært masse nytt og nå vet jeg at jeg TRENGER en overlockmaskin!

Det er faktisk det jeg trenger mest i hele verden akkurat nå :) 

Men så snill har jeg vel faktisk ikke vært i år.. at nissen syns jeg har fortjent en sånn.. Eller?! :)))