søndag 21. oktober 2018

Koselig helg

Rune har travle dager og denne helga ble det jobbing, så da fant jeg ut at jeg ville en tur til Kleiva. Kleiva gir energi og det trenger jeg nå - for jeg har også travle dager!


Prosjekt «veien tilbake i jobb» er inne i sin 5te uke og i morgen starter uke 6. Jeg er der man, ons, fre 10-15 - veldig bra opplegg med to timer fysisk trening og to timer teori


Og for noen uker siden fikk jeg en henvendelse fra ei flink dame jeg kjenner som skal starte butikk som trengte meg, ja det var det hu skreiv


Så nå er jeg hos henne tirs og tors fra 10-15 og det er akkurat så gøy og spennende som jeg husker det var da jeg var i oppstartsfasen med butikken min, bortsett fra at jeg sover godt om natta 😂

Jeg er så heldig!

I helga hadde jeg med en tidligere polkollega til Kleiva, hu er ekstremt kreativ og vi har kosa oss maks. FOR et energipåfyll dette har vært


Nå venter jeg på at Rune skal komme fra jobb og så blir det middag

Livet er fint, ass

tirsdag 16. oktober 2018

Tørr høst

Lyset her ute er fantastisk på fine dager 



mandag 15. oktober 2018

Blaut haust


17° på fredagskvelden og nydeleg vindstille

Natt til laurdag byrja det å regne, ei bøtte full

Me blei værsjuke å giddalause og Freia orka heller ingenting

torsdag 11. oktober 2018

Gratinert klippfisk

Nam så digg dette ble



Skrelte 5-6 kokefaste poteter og skar i 0,5 cm tykke skiver som jeg kokte opp og lot trekke i 10 min og helte av kokevannet og la dem til side

5-6 never purreløk i biter/skiver ble stekt med en ss smør og et par fedd hakket hvitløk på svak varme til purren var blitt myk. Så hadde jeg oppi 2 ss mel og spedde med 3 dl melk, litt om gangen til en fyldig saus

Så kokte jeg 400 gr klippfisk i 4 minutter og helte av kokevannet og delte stykkene i mindre biter og la dem i en ildfast form

Så hadde jeg sausen oppå og poteter oppå der igjen og til slutt en god haug med revet hvit ost

Et lett kajennedryss på toppen

200° i 20 min

Serveres med en salat og evt brød

Håper den smaker


fredag 5. oktober 2018

Hasselnøttlikøren siles

Nå har hasselnøttlikøren stått 6 uker og det er på tide å sile fra massen. Likøren har blitt nydelig gyllenbrun på farge og ser veldig god ut

Silte først gjennom dørslag og så gjennom et mer finmaska dørslag og så gjennom kaffefilter


Og det må nok siles et par ganger til




Helte den over på en akevittflaske og lagde en etikett mens jeg silte


Nå skal den står 2-3 mnd før den er drikkeklar og aller helst 2-3 år for å utvikle smaken skikkelig


Rune og jeg smakte litt på den og allerede nå kan vi si at dette blir noe helt spesielt!


Og nøttene renset jeg ut av skallene sine og dem skal jeg bruke i kakebakst snart (her går ingenting til spille!)




torsdag 4. oktober 2018

onsdag 3. oktober 2018

Fuglemat


Nå er det på tide å tenke på mat til småfuglene og det beste de vet er hjemmelaga meiseboller (eller meisekubber som dette er)


Smelt 500 gr Delfiafett på lav varme

Bland sammen

250 gr sammalt mel

100 gr rosiner

500 gr usalta peanøtter

200 gr solsikkekjerner (jeg brukte hele frø)



Bland godt sammen med Delfiafettet og hell i kartonger



Når massen er avkjølt skjær ut oppheng og «vinduer» i kartongen

lørdag 29. september 2018

Endeleg ein tur til Kleiva att

Me reiste fra byhuset i steikande haustsol og kjørte inn i regn ved Tysdalsvatnet

Og sidan har det regna - og regna!


Eg fekk henta purreløken og gravd ned bokashi i kassane og fjerna ugras. Rune skar til bølgeblekkplater som lokk, nå satsar me på at det vert krutt i kassane til våren


Freia er blitt 12 år og frysen, så ho ligg på benkjen på trappa på og under geiteskinn og NYT 

onsdag 26. september 2018

Sykkelgærning

Jeg fikk penger igjen på skatten og de brukte jeg på å få elektrifisert sykkelen min

Så nå er den fine (og nesten ubrukte!) sykkelen min i daglig bruk

Og jeg føler meg sprekere enn på lenge, ja for man må jo faktisk trø som «ville hekkan» 😂


Og viktig med hjelm og synlighetstøy 

søndag 23. september 2018

Fårikål

I helga har sønnen vært hjemme på besøk og han hadde så lyst på fårikål, så da ble det fårikål

😂

fredag 21. september 2018

Tørkede epleskiver


Jeg var i grunnen lei av epler, men det ble ett epleprosjekt til, naboen i byhuset lurte på om jeg ville plukke litt epler hos ham og det kunne jeg ikke si nei til. Supergode epler fra Hardanger

Så de skar jeg i skiver og tredde på grillspyd av metall

Og satte de i steikeovnen på varmluft i 75° i 10 timer

Da de kom ut av ovnen strødde jeg på ekte kanel, ceylonkanel
Nom-nom
Jeg tåler dessverre fruktsukker veldig dårlig og blir varm og rødflammete, men det gjør ingenting når årsaken er disse godbitene

torsdag 20. september 2018

Prosjekt «tilbake til arbeidslivet»

startet for alvor sist uke. Jeg har gått til en fantastisk flink psykomotorisk fysioterapeut ett års tid som har fått meg på beina igjen og hun tipset meg om denne «ordningen» som fastlegen kunne søke om plass på for meg


Fikk først avslag, men så, etter en mer utfyllende søknad, fikk jeg plass og nå er jeg i gang. Opplegget går over tre dager hver uke og varer inntil 12 uker. Det er teori og trening, hånd i hånd og første uken kartlegges vi både fysisk og psykisk, med trappeløp, tredemølle, styrkemålinger og kompetansekartlegging og skjemaer, masse skjemaer. Og nye folk, masse nye folk å forholde seg til

Det er temmelig krevende, mer krevende enn jeg hadde sett for meg, men kanskje det blir mer overkommelig neste uke når alle testene er over

Er glad det er hviledager innimellom, for det trengs


I dag er det torsdag og fri, vel, ikke helt, har fått noen «stryke tøy»- og «reparere tøy»-oppgaver fra mor. Dårlig med den slags tjenester der hu bor. Så nå må jeg ut å kjøpe strykejern (!) (her i huset er alt strykefritt ;-)) og litt stoff til reparasjonsoppgavene. Og da blir det vel Jula og Stoff og Stil. De ligger i hver sin etasje i et bygg i byn her. Tror Jula selger strykejern..

onsdag 19. september 2018

Kjempegod wok med reker og karri

Kok quinoa eller ris



Skjær
1 brokkoli
3 gulrøtter
1 rød paprika
i biter
1 kopp hakket rødkål/grønnkål

Wok grønnsakene noen minutter

Hell over en liten boks kokosmelk
Ha oppi en ss karri
to ss soyasaus
og hvis du liker det litt sterkt, ha oppi litt kajenne

Smak til med salt og pepper

Ha oppi 200 gram pillede reker

Dryss over masse frisk koriander og skvis over litt frisk limejus

Knallgodt


Bruk gjerne scampi, evt torsk, evt laks, evt kylling

tirsdag 18. september 2018

Granola

Magen (el tarmen) er i dårlig form og jeg er tilbake på helt glutenfri mat etter å ha spist hjemmebakt speltbrød noen år, men siden glutenfritt (kjøpe)brød gir meg frysninger, så spiser jeg granola - flrst butikkjøpt, men nå hjemmelaga, selvsagt



300 gr glutenfrie havregryn
0,5 dl sesamfrø
100 gr solsikkekjerner
50 gr gresskarkjerner
100 gr blanding av hakka mandler og valnøtter (eller andre nøtter)
1 ts ceylon kanel

Blandes godt

0,5 dl extra virgin olivenolje
0,5 dl rapsolje
0,5 dl honning

Blandes godt

Og så blandes alt godt sammen

Fordel på 2 bakepapirkledte stekebrett og sett i forvarmet ovn 150° varmluft og stek i 15 min

Bytt plass på brettene og stek videre i 5-10 min

Dette skal spises sammen med (gresk) yoghurt/cottage cheese/eller foretrukket melk

Man kan sikkert putte oppi tørka el frisk frukt/bær, men jeg tåler ikke fruktsukker så godt så det dropper jeg

Dette er mer enn søtt nok for min gane

fredag 7. september 2018

Dypfryste eplebåter

Det har vært svært travelt på hilfigenkjøkkenet i august og september

Nå er jeg lei epler 😂

Så resten av dem skrelte jeg og delte i båter og la i fryseren

De kan brukes i eplekaker utover vinteren



Eplesmuldrekake i muffinsformer


Bakte noen slike for et par dager siden og de ble saftige og gode, så nå har jeg laga dem igjen med litt mindre sukker

2 kopper sukker (mine var 3/4 fulle)

2 kopper mel (fulle)

2 ts bakepulver

2 egg piskes lett og has i det tørre

Mens røra passer seg selv og blir bløt og god skreller du 4 store, syrlige epler, fjerner kjernehus og deler dem opp i små biter og så blander du eplebitene i røra

Fordel røra i 15 muffinsformer og ha på hakkede valnøtter eller mandler samt litt kanel og sukker

Stekes i 15-20 min på 180°

Serveres lune med en kremklatt eller med en liten kule vaniljeis

Kan fryses

onsdag 5. september 2018

Eplemost

I går pressa vi 10 liter





I dag har jeg vært å kjøpt flere kanner, nå er de vasket og klare, så i dag presser vi resten


Husflid

tirsdag 4. september 2018

Eplechutney

Jeg elsker chutney! Dette er en med eple og chili




Denne fant jeg på Trines matblogg, men som vanlig mangler jeg noe på ingredienslista

0,5 dl hvitvinseddik

1,5 dl vann

250 gr hakket gul løk

500 gram epler, skrelt og i delt i små biter

1 rød chili

(2 cm revet frisk ingefær) jeg presset i litt frisk sitronsaft i stedet

Salt

160 gr sukker (175 gr)

Kok opp vann og eddik og ha i løk. La koke 15 min

Ha i epler og chili (og ingefær) evt sitronsaft

La koke til eplene er møre

Ha i sukker, smak til etterhvert



Ble to 0,5 liters Norgesglass av denne mengden! Perfekt 

søndag 2. september 2018

Norgesglass 



Gikk tom for små Norgesglass sist uke, men i dag kom snilleste svigerfar innom med ei skranglende last med glass og lokk

Alle i str 0,5 til 0,75 liter

Herlig

Da blir det mer sylting!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...