mandag 7. mars 2016

Sur deig

Ja, jeg fortsetter litt med frivillig orddelingsfeil ;) ordene får en helt annen betydning og det er jo morsomt

Jeg har nemlig prøvd meg på surdeig, har fått troen på at magen (vel, egentlig tarmen) kan tåle spelt bedre enn hvetemel, det må bakes på surdeig og uten å tilsette gjær

Nysgjerrigheten på surdeig ble vekket etter å ha lest i bloggen til Ingvild Ny gul duk, har fått gode tips fra henne :) og så har jeg i tillegg lest meg opp litt på andre blogger på nettet. Fant ei oppskrift på lyngstadernaering.no som var enkel og grei og uten for stort svinn av mel og bestemte meg for å prøve den

Satte min første surdeigsstarter på økologisk speltmel og vann forrige mandag, 3 dager etter var spenningen stor om det hadde begynt å boble. Det hadde det! Check!



Den fjerde dagen fjernet jeg 2/3 av starteren og blandet inn ny miks mel/vann og dagen etter, samme prosedyre. Det boblet fortsatt, men mindre.. Men jeg har jo ikke gjort dette før, så derfor er det sikkert slik det skal være..

Fredag morgen var det fram med gramvekta og deig på 150 g mel og 150 g vann og 1 ss starter ble satt, denne blandingen sto på benken i 8-9 timer, til jeg var hjemme fra jobb igjen og da blandet jeg inn mer mel, sammalt og fint, samt salt og vann (alt nøye veid på gramvekta) og lot den stå i kjøleskapet til heving til dagen etter


Så delte jeg den i 2 leiver, syns den var noe flat og tung, men tenkte at etterheveingen som skulle foregå enda noen timer (8-9) ville ta hånd om det..


Så googlet jeg litt til og leste at man burde unngå å bruke stålskje og stålbakebolle og eltemaskin for det kunne ødelegge melkesyrebakteriene, jaja, tenkte jeg da er det DET som er feil og satte ny deig (hele prosessen fra fredag morgen) men passet på å bruke plast og glass og håndamakt i stedet for maskin

Brødleivene som allerede var utbakt ble stekt i forvarmet jerngryte, men brødet var flatt og dødt og ikke i nærheten av å ha hevet mer enn såvidt.. 



Derfor var spenningen stor dagen etter da jeg skulle steike forsøk to. Det var litt mer luft i deigen, men ikke nok til at det ble annet enn fyll i sydredunken



I morges tømte jeg ut den døde starteren og satte ny og brukte en litt annen metode som jeg fant på selv (!) haha, jepp her er man så full av surdeigserfaring at men bare lager egne oppskrifter på startere.

Leste noe om rosinvann og "naturlig villgjær i økologiske rosiner", jeg har økologiske EPLER fra Kleiva som jeg raspet med skallet på og presset for saft og brukte dette i stedet for rosinvann og krysser fingrene for at dette funker bedre

Jeg vil fra surdeigshelvetet til surdeigshimmelen, har hørt så mye fint om den ;)


Og kanskje kan SUR DEIG bli til SURDEIG også for meg


Den som lever får se og lørdag er bakedag

4 kommentarer:

Anne-Eddie sa...

Hehe..her går det i deig ! Håpe du får varmgang i den sjølkomponerte da ! Gratulerer med kvinnedagen ! Lenge siden du har fått noe dikt nå..har et ferskt å by på..Var i begravelse til en ungdom og fiskekompis av min eldste sønn.. da går det "varmgang" i mitt hode..fint å avlede tårer med ! Klem fra meg
Gje meg ein markblom
før du gjer meg ei rosa
eller ein kvist
frå eit villapaltre
Les med eit smil
frå heimlaga prosa
Løfta meg opp
når eg sige i kne

Gje meg ein syn
frå heimlege trakter
Med lukta og smaken
frå villblom og jord
Dans meg ein dans
med himmelske takter
Gje deg til meg
kjære land og mi mor

Ingvild sa...

Haha, herleg lesing ein onsdagsmorgon!!
Jepp, mi fyrste erfaring med surdeig var lik, sur sur deig, kompakte brød med sur sur smak. Ga opp då. Men du? Om du vil så kan eg sende deg litt tørka surdeig? Er laga på øko kveite men du kan fint bruke det til å lage reine speltbrød, eg trur nok du vil tåle det altså, men det er min teori... gi meg ein lyd du så kan eg få ordna det.. og ja, det er prøving og feiling og prøving og prøving og testing og testing igjen med surdeig altså...eg syns det fyrste surdeigsbrødet i fjor var veldig bra, men så vart jo neste brød enda betre og så vidare då...men då hadde eg jo ei veldig streng oppskrift og veldig lyst brød..men ein ting til, det er lurt å brette deigen, ikkje berre la den stå og heve...og den bør ikkje heve i kjøleskapet og så tas ut og nesten rett i ovnen...den må kvile nokre gode timar før den eventuelt går i ovnen...og bretting løftar deigen og set i gong betre heveprosess - trur eg...eg eltar ikkje deigen med kjøkenmaskin lenger eg etter at eg oppdaga bretting...du blandar berre deigen for hand, la den stå 1-2 timar, brettar, la den stå igjen 1-2 timar, brettar feks...

Elisabeth sa...

Ahhh, bretting har jeg lest om, men bare i ganske få oppskrifter. Hvile har jeg notert meg. Takker for tilbudet om starter, men har fortsatt troa ;-)

Elisabeth sa...

Åhhh Anne, nydelige ord.

Så forferdelig trist å følge en ungdom til grav

Klem fra meg