fredag 25. november 2016

Overforbruk

Trenger vi virkelig Black Friday?

Trenger vi å kunne kjøpe enda en ny flatskjerm, enda en ny mobiltelefon, enda en ny sofa, enda en ny jakke, 

når vi har både flatskjerm, mobiltelefon, sofa og jakke som er brukbare?

Nordmenn kaster 440 kilo "søppel" hver i året, det er over dobbelt så mye som vi kastet på 70-tallet.. Skremmende tall og det bare øker

For vi blir visst ikke lykkeligere av hverken ny flatskjerm, mobiltelefon, sofa eller jakke. 

JEG tror at lykken kommer dersom man greier å glede seg over det man har

Trenger forresten de fleste grønnsakene vi kjøper være innpakket i plast? To rødløk i plastnett? Paprika og brokkoli i plastfolie? Poteter i plastposer? 

Jeg vil kjøpe rødløk og paprika og brokkoli i løsvekt og poteter i papirsekker som vi kunne før.

Nå er det bare "innvandrerbutikker" som tilbyr uemballerte grønnsaker og de finnes ikke på alle gatehjørner.

Jeg vil kjøpe uemballerte grønnsaker på Joker, Kiwi, Mega, Meny, Spar og Rema! Det er nok plast i verden og grønnsakene bør vaskes før bruk uansett.


Og trenger man å bytte bil hvert andre år? Det er heller ikke særlig miljøvennlig. Nye biler gir mindre utslipp ja, men produksjonen er ikke så miljøvennlig i de fleste tilfeller..

Jeg har hatt samme bil i 20 år.. Nå nærmer advent seg, med adventskalendere stappfulle av Kinaprodusert dritt. Enda mer plast, enda mer forurensing. Og hva med bonuspoengsankerne, som flyr kun for å skaffe seg bonuspoeng.. Ok, de utnytter systemet, og da lurer jeg, trenger vi bonussystemet?Pms i dag, tro?

Tja, men jeg syns dette overforbruket er ganske rystende! Jeg er daglig på Finn.no og ser folk gir bort helt nye møbler, flotte kjøkken, sykler, ja alt mulig.

Nordmenn har for mye penger.

Jeg blir så lei meg når jeg ser folk kaster gamle, flotte, skikkelige møbler og etterpå drar til Ikea for å kjøpe drittmøbler, som de etter 2 år gir bort på Finn.. 


Vi har et kjøkken som er over 30 år gammelt. Heltre eik. Skikkelig 80-talls. Vi innrømmer det, vi hadde lyst å kaste det. Kjøkkenet vårt trengte sårt modernisering! Men i stedet for å kjøpe nytt leverte vi frontene inn til lakkering, satte på nye håndtak og så malte vi veggflisene og fikk helt nytt kjøkken for 12000,- Et skikkelig stødig kjøkken som kommer til å overleve i huset vårt sålenge det er vårt. Vi elsker kjøkkenet vårt

Og vi er lykkelige. Selv med gammel bil og gammelt kjøkken og et hus sågodt som fritt for Kina- og Ikeadritt.

Men det er ting som er nesten umulig å finne produsert andre plasser enn Kina, falsk juletre bl.a. Der er nok Kina enerådende.. Er dessverre svært allergisk mot "noe" i bartrær, og juletre må vi ha! Så det ble Kinatre..

Jeg er ingen idealist, jeg står ikke på barrikadene, men jeg forsøker å være miljøgrei og skulle ønske at flere ble det!

Miljøgrei, et nytt ord i ordlista?

God grønn fredag!

2 kommentarer:

Ingvild sa...

Enig, enig, enig, enig og enig!! Så bra kjøken med malte fronter då! hugsar du kva du malte flisene med? Kva maling? Og eg som må finne meg ein ny bil, mot min vilje ;-) Den vert nok brukt tenker eg! Nei, me har altfor mykje pengar og reklame og sosiale medier og tv og radio herjar fritt og seier me burde kjøpe dei eine og det andre gitt. Blæææ

Elisabeth sa...

Hei Ingvild,
Har brukt golvmaling på flisene
Fremgangsmåte:
Vask dem godt med salmiakk,
puss dem lett med et fint sandpapir (og vask over med rødsprit)
stryk på et strøk heftgrunn
og så et par strøk med golvmaling.
Gjort på et par kveldar!
Og tåler alt
Hilsen Elisabeth

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...